Home Nieuws Krant weert reisadvertenties Turkije uit protest, Israël is “prima bestemming”

Krant weert reisadvertenties Turkije uit protest, Israël is “prima bestemming”

Sjirk Kuijper, Hoofdredacteur Nederlands Dagblad bij NPO 1 Spraakmakers.

Het christelijk krantje Nederlands Dagblad weert naar eigen zeggen vakantie-advertenties van Turkije uit de krant. Ook zou de krant geen vrolijke reisreportages meer schrijven. Reizen naar Israël zijn wel prima.

Hoofdredacteur Sjirk Kuijper zegt in het radioprogramma Spraakmakers op NPO 1 dat de krant dit doet uit solidariteit met opgepakte en bedreigde journalisten.

Gebroken moreel kompas: Israël is prima

Sjirk vindt Turkije een land waar hij zijn lezers niet naartoe wil sturen. Met landen die journalisten vermoorden, zoals Israël, heeft Sjirk zichtbaar minder moeite. “Naar een land als Israël kun je prima gaan,” aldus Sjirk.

Dat de boycot getuigt van een eenzijdig moreel kompas, staat als een paal boven water. Journalisten horen inderdaad niet in de gevangenis, niet in stukken gehakt te worden in consulaten of doodgeschoten te worden door het Israëlisch bezettingsleger.

Toerisme Turkije in trek

In tegenstelling tot de dalende oplages van het Nederlands Dagblad, zal de florerende toerisme-sector, waar vooral seizoenswerkers in Turkije van profiteren, weinig door de boycot beïnvloed worden. Ook dit jaar weer leeft het toerisme in Turkije op. Tussen januari en juli 2018 bezochten zo’n 21.6 miljoen mensen het land. Een stijging van 25% ten opzichte van 2017.

Desgevraagd reageren toeristen zich te realiseren dat de aanhoudende negatieve media-campagne tegen Turkije niet een juiste weergave van de werkelijkheid is.