Home Nieuws Krant ontslaat cartoonist na cartoon over Netanyahu

Krant ontslaat cartoonist na cartoon over Netanyahu

De Duitse krant Süddeutsche Zeiting heeft de cartoonist Dieter Hanitzsch ontslagen na een cartoon over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De hoofdredacteur van de krant Wolfgang Krach heeft excuses aangeboden voor de cartoon.

Advertentie

Op de karikatuur is te zien hoe Netanyahu in plaats van oud-IDF militair Netta Barzilai aan het Eurovision Songfestival deelneemt met een raket in zijn hand en de tekst “Volgend jaar in Jeruzalem”, exact dezelfde tekst die de winnares van het Songfestival uitsprak na haar omstreden winst.

Volgens de SDZ zou Hanitsch zich schuldig hebben gemaakt aan antisemitisme met het tekenen van en dergelijke cartoon. Het ontslag van Dieter Hanitzsch komt na een lastercampagne op sociale media en in andere media door zionisten.

“Ik heb geen spijt van de cartoon”

Hanitzsch zelf verklaart tegenover Duitse media dat hij inderdaad is ontslagen, maar dat hij met zijn cartoon had willen uitbeelden dat Netanyahu de winst van Netta misbruikt voor zijn eigen politieke agenda. Hanitzsch heeft geen begrip voor zijn ontslag en zegt dat het ongewoon is dat een cartoonist wordt ontslagen vanwege een karikatuur. Hij zegt geen spijt te hebben van de cartoon.

Omstreden winst Israël

De Eurovision winst van Israël is omstreden vanwege de militaire achtergrond van Barzilai. Volgens Actiegroep Zero Points to Israeli Apartheid (ZPIA) diende Barzilai in 2014 in de Israëlische marine, waar ze ‘My Sailor is My Angel’ zong tegenover mariniers die later in dat jaar onderdeel uitmaakten van de massamoorden ‘Operation Protective Edge’ in Gaza. Meer dan 2100 mensen werden daarbij koelbloedig vermoord, waarvan het overgrote merendeel burgers, waaronder 577 kinderen.

Censuur door vermeend “antisemitisme”

Het is niet de eerste keer dat een Duitse krant zichzelf nederig toont aan Israël en buigt voor druk. De Hamburger Morgenpost werd in maart 2017 gedwongen om excuses aan te bieden, omdat ze Netanyahu hadden opgenomen in de lijst van “Zeven gekste leiders in de wereld“, omdat hij illegale joodse nederzettingen in Palestina promoot en omdat hij de voormalige Amerikaanse president Obama probeerde over te halen om Iran aan te vallen. In januari 2015 was het de Duitse krant Berliner Zeitung die zich na aanwijzingen van de Israëlische ambassade in Berlijn verontschuldigde voor het plaatsen van een cartoon die zij als antisemitisch bestempelden.