Home Overig Korte film voor Turkse held Ömer Halisdemir

Korte film voor Turkse held Ömer Halisdemir

Voor de nationale held Ömer Halisdemir, die in zijn eentje het verloop van de couppoging in Turkije heeft beïnvloed door coupgeneraal Semih Terzi dood te schieten, is een korte film gemaakt.

Advertentie

Op de avond van de couppoging werd het Özel Kuvvetler Komutanlığı bezet door de coupplegers. Generaal Zekai Aksakalli, die trouw bleef aan de door het Turkse volk gekozen regering, en die nu in Syrië de operatie Eufraat Schild leidt, hoorde van het plan van Semih Terzi, de coupgeneraal, om het Özel Kuvvetler Komutanlığı in Ankara over te nemen. Aksakalli belde met sergeant-majoor Ömer Halisdemir en gaf hem het bevel om Semih Terzi bij aankomst om te leggen, voordat hij het gebouw kon bereiken.

Coupgeneraal Semih Terzi kwam op de avond van 15 juli met volledig uitgeruste soldaten vanaf Diyarbakir naar Ankara om de controle over te nemen van het Özel Kuvvetler Komutanlığı in Ankara, waarvandaan het bevel wordt gevoerd over 50.000 Rode Baretten, de elite-eenheden van het Turkse leger.

Halisdemir ging na het gesprek met Generaal Aksakalli naar buiten, verschuilde zich tussen de bomen en wachtte de aankomst van Terzi af. Toen de helikopter van generaal Semih Terzi, die uit Diyarbakir kwam om de controle over te nemen van het militaire machtscentrum in Ankara, eenmaal landde, drong hij tussen de groep soldaten die Terzi naar het gebouw begeleidden en schoot hem met twee kogels door het hoofd. De wegrennende Halisdemir werd beschoten door de coupplegers en overleed ter plekke nadat hij geraakt werd door 30 kogels.

De naam van de korte film is afgeleid van het gedicht “30 vogels” (30 Kus) dat geschreven is voor Halisdemir door Dursun Ali Erzincanli. 30 vogels is een verwijzing naar de 30 kogels waarmee Halisdemir werd geraakt na zijn verzetsdaad en opsteeg voor zijn vlucht naar het martelaarschap.

.

Vorig artikelOM eist celstraf voor belediging van joden
Volgend artikelDe misvatting dat 70% van Nederlandse Turken op AK-Partij stemt