Home Nieuws Koran-recitatie in Aya Sofya moskee bij viering Ottomaanse verovering Istanbul

Koran-recitatie in Aya Sofya moskee bij viering Ottomaanse verovering Istanbul

In de Aya Sofya Moskee is vanavond de 567e verjaardag gevierd van de Ottomaanse verovering van de stad in 1453. Constantinopel, zoals de stad onder Byzantijnse heerschappij heette, viel na een belegering van 54 dagen in handen van de Ottomanen. De Aya Sofya moskee was oorspronkelijk gebouwd als een Grieks Orthodoxe kerk, maar werd na de verovering door Fatih Sultan Mehmet Han omgedoopt tot een moskee. Bij de viering van dit jaar werd er ook uit de Koran gereciteerd.

Advertentie

De Aya Sofya moskee, die op de werelderfgoedlijst staat, werd in 1935 na seculiere hervormingen aangewezen als een museum door de stichter van de Turkse Republiek Mustafa Kemal Atatürk. Onder moslims in Turkije leeft al langere tijd de wens om de Aya Sofya weer in dienst te nemen als moskee.

President Erdogan weigerde in het verleden oproepen om de Aya Sofya weer om te dopen in een moskee, maar heeft de voorbije jaren symbolische stappen gezet om islamitische gebruiken te herintroduceren in het gebedshuis. In 2016 werd daarop de eerste islamitische gebedsoproep ten gehore gebracht in de moskee. Ook werd er een imam toegewezen aan de moskee. Vorig jaar hintte Erdogan op het wijzigen van de naam in de Aya Sofya Moskee.

Bij de herdenking dit jaar werd de ‘Fetih Suresi’ (Soera 48 – Al-Fath – Het Succes – الفتح) gereciteerd uit de Koran. President Erdogan voegde zich bij de recitatie middels een teleconferentie. Buiten de moskee vond vrijdag ook een lichtshow plaats waarin aandacht werd besteed aan hoe Fatih Sultan Mehmet schepen over land liet lopen om in de Gouden Hoorn (Haliç) te laten zakken en waarin het bedwingen en het vallen van de stadsmuren centraal stonden.