Home Nieuws Kopstuk PEGIDA-nazi’s te gast bij De Nieuwe Maan van Fidan Ekiz, moskee...

Kopstuk PEGIDA-nazi’s te gast bij De Nieuwe Maan van Fidan Ekiz, moskee weigert deelname

De vice-voorzitter van Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden, Abdel Bouzzit, heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin hij zegt uitgenodigd te zijn door het programma De Nieuwe Maan om in gesprek te gaan met PEGIDA-fascist Edwin Wagensveld en deze uitnodiging heeft afgeslagen. Hij adviseert moslimvertegenwoordigers niet mee te werken aan het programma dat Fidan Ekiz presenteert.

Advertentie

Net gebeld door @DeNieuweMaanNTR om as vrijdag deel te nemen aan een debat met @fidanekiz en de voorman van Pegida. Triest dat juist dit programma podium biedt aan deze walgelijke islamhater. Mijn advies aan de moslimsvertegenwoordigers in NL: werk hier niet aan mee!!!,” aldus Bouzzit via Twitter.

Dat de rechtsextremist Edwin Wagensveld mag aanschuiven in het programma na zijn ronduit schofferende actie bij de As-Soennah moskee in Den Haag, wordt door velen gezien als opruiend. De Nieuwe Maan is officieus het laatste beetje zendtijd voor de moslimgemeenschap in Nederland en is sinds het aantreden van Ekiz als presentatrice, die zich geen moslim meer noemt, aan het afglijden tot een show waarin rechtsextremisten de ruimte krijgen om hun gal te spuwen in de richting van moslims. Ekiz wordt verweten dat ze het platform gebruikt voor haar persoonlijke kruistocht tegen de islam onder het mom van strijd tegen islamisme, een in rechtse kringen gebezigde eufemistische term waarmee eigenlijk politieke engagement van moslims wordt aangeduid.

Wagensveld is een bondgenoot van de rechtsextremist Geert Wilders en las eerder zijn verklaring voor tijdens een PEGIDA-bijeenkomst in Duitsland. Wagensveld, ook bekend onder de pseudoniemen Edwin Utrecht, Ed aus Holland of Der Hollander, is woonachtig in Bastheim in het district Unter-Franken in Beieren en handelt middels een webshop in verboden wapens zoals airsoft-wapens, maar ook stroomstootwapens, pepperspray, vouwmessen en ploertendoders die onder de Wet Wapens en Munitie vallen.

Volgens Ekiz zou de Raad van Marokkaanse moskeeën in Nederland wel op de uitnodiging in zijn gegaan om in gesprek te gaan met Wagensveld. Ondanks de algemene naam van de raad, is het onbekend hoeveel moskeeën de raad in Nederland werkelijk vertegenwoordigt. Het zou de tweede keer zijn dat Wagensveld in het programma aanschuift. Eerder zat de rechtsextremist Wagensveld tegenover NIDA-voorman Nourdin El Ouali die hem ronduit een nazi noemde naar aanleiding van zijn PEGIDA-manifest. Toen werd het programma nog gepresenteerd door Nadia Moussaid.