Home Nieuws Kopstuk ChristenUnie opent terreurkantoor in Den Haag

Kopstuk ChristenUnie opent terreurkantoor in Den Haag

Photo: Twitter.

De kopstuk van de politieke partij ChristenUnie, Joël Voordewind, heeft vandaag een kantoor geopend voor Rojava in Den Haag.

Advertentie

Naar eigen zeggen zou het een kantoor zijn voor “Rojava, een democratisch zelfbestuur in Noord Syrie met multi-etnische vertegenwoordiging”. “Hoopgevend!”, noemt Voordewind het zelf. Officieel heet het “Stichting Rojava, vertegenwoordiging in de Benelux”, en is het gevestigd in Leidschendam.

YPG wordt door het westen gezien als een bondgenoot tegen ISIS, maar zelf maken YPG’ers en PKK’ers geen onderscheid in de twee terreurgroepen. De YPG in Syrië en PJAK in Iran zijn onderdeel van de PKK. In een interview met de WSJ gaf één van de geïnterviewden toe dat de organisaties één en dezelfde zijn. “Het is allemaal de PKK, maar andere afdelingen,” zegt Ms. Ruken: “Soms ben ik PKK, soms ben ik PJAK, soms ben ik YPG. Het maakt niet echt uit. Ze zijn allemaal leden van de PKK.”
Ook de politieke tak van de YPG, de PYD, was volgens de Het Amerikaanse Centrum voor Contraterrorisme, de NCTC, een afdeling van de terreurbeweging PKK.

De zelfmoordaanslag in Ankara die volgens berichten door de PKK-splintergroepering TAK is gepleegd, en waarbij 35 onschuldige burgers het leven lieten, was in werkelijkheid gepleegd door terrorist Seher Çağla Demir. Seher bracht lange tijd door in YPG-kampen in noord-Syrië en werd daar getraind en uiteindelijk naar Ankara gestuurd om haarzelf temidden van burgers op te blazen. Volgens critici was het fout van de Turkse regering om Ayn al-Arab (Kobani) te helpen tegen IS. Veel van de guerillatactieken die de PKK en PKK-geafillieerde terreurorganisaties zoals YPG leerden in Ayn al-Arab en andere Syrische steden, werden nadien gebruikt in Turkse steden.