Home Nieuws Koerdische uitvinder zet Turkije op de kaart met onzichtbaar telefoonscherm

Koerdische uitvinder zet Turkije op de kaart met onzichtbaar telefoonscherm

De Koerdische uitvinder Celal Göger uit het plaatsje Bismil in Diyarbakir verovert sinds kort de wereld met zijn uitvinding. Göger bedacht een manier om het schermpje van de mobiele telefoon alleen zichtbaar te maken voor de gebruiker van het toestel.

Met deze uitvinding wil ik dat Diyarbakir niet alleen wordt herinnerd om de gevechten, maar ook om de wetenschap

De 40-jarige Göger, die een telefoonwinkel heeft waar hij ook reparaties van toestellen uitvoert, heeft een manier gevonden om het schermpje van zijn telefoon volledig wit te maken en het weer zichtbaar te maken met een speciale bril.

Begin dit jaar kwam hij met het idee, toen hij op zakenreis in Istanbul was en zijn e-mails wilde lezen in de tram. Hij vond het onprettig toen twee personen naast hem steeds op zijn scherm zaten te kijken en besloot dat hij een oplossing voor dat probleem wilde bedenken. Na een testperiode van vier maanden, is het hem uiteindelijk gelukt om een app te ontwikkelen op zijn iphone waarmee hij het scherm volledig wit maakt en de inhoud achter de “witte muur” zichtbaar kan maken met een gechipte bril.

“Met deze uitvinding wil ik dat Diyarbakir niet alleen wordt herinnerd om de gevechten, maar ook om de wetenschap,” zei Göger.

Ik sta nu aan het begin van dit werk. Dit is voor mij een internationale uitvinding. Ik wil voor de programmering en de uitvinding zelf een patentaanvraag indienen. Als ik het patent heb, dan ga ik over tot de productie. Op dit moment produceer ik een bril voor 3 dollar. Met de software die ik op de telefoon zet kost het 4 dollar. Als we de laatste fase ook doorlopen en ik de mogelijkheid inbouw om het via bluetooth aan en uit te kunnen zetten, dan is de kostprijs ongeveer 10 dollar. Göger wil de toepassing ook ontwikkelen voor computers, tablets en televisies.

Indien hij de mogelijkheid krijgt wil Göger ook een bril ontwikkelen waarmee je verstopte slagaderen kunt opsporen, zonder dat daarvoor een tomografie nodig is. Zijn grootste droom is om uitgenodigd te worden door de Turkse professoren die bij CERN werken. Göger, die niet wil dat Diyarbakir alleen maar wordt herinnerd om de gevechten, zei “We gaan door een moeilijke periode. Diyarbakir moet niet constant herinnerd worden met gevechten, maar met wetenschap. Als de inwoner van Diyarbakir de mogelijkheid heeft, dan kan hij voor de mensheid veel mooie dingen betekenen”.