Home Nieuws Nieuwsuur | Koerden en Turken: ISIS en PKK zijn werktuigen van het...

Nieuwsuur | Koerden en Turken: ISIS en PKK zijn werktuigen van het westen

Een uniek moment in de Nederlandse tv-geschiedenis. Het nieuws- en actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedde afgelopen vrijdag aandacht aan de terreurbeweging PKK door te spreken met Turken en Koerden die een andere zienswijze op de terreurgroep hebben, dan doorgaans wordt voorgedaan in westerse media.

Advertentie

Nieuwsuur spreekt daarvoor met Fatih Altayli, volgens Lucas Waagmeester “Een redelijk onafhankelijke geest in het verzengende media-klimaat in Turkije”. Altayli is even onverbiddelijk voor de PKK als de rest van Turkije: “Koerden in het buitenland weten niet wat er in Turkije gebeurt, en wat de PKK echt is. Het zijn vooral jongeren. Voor hun is het een droom, iets romantisch. Het is een criminele organisatie. Die betaald wordt door de Syrische regering, soms door de Amerikanen, soms door de Russen. Ze worden altijd betaald, het zijn huurlingen.”

Koerdisch parlementslid Orhan Miroglu spreekt ook openlijk over de terreurbeweging PKK en hoe het een werktuig is geworden in handen van de imperialistische machten. Volgens hem is via het handig bespelen van de perceptie gedaan alsof IS in Syrië en Irak is gestopt door de YPG, de Syrische tak van de PKK. Hij noemt het nieuws gemanipuleerd.

Fatih Altayli noemt daarnaast de terreurgroep IS “Een middel van de VS om naar het Midden Oosten te komen“.

Toen ze iets nodig hadden om aanwezig te zijn in Noord-Syrië, in het Midden-Oosten, hebben ze IS gecreëerd,” zegt hij.

Opinie – IS als werktuig van het Westen