Home Opinie “Kinderen volwassener dan volwassenen zelf” – Column

“Kinderen volwassener dan volwassenen zelf” – Column

“Als een paar kinderen in de klas daar last van heeft, dan moeten we het iets anders doen. Want we moeten toch rekening met elkaar houden?,” oppert een Nederlands meisje van 10 jaar oud.

Advertentie

Ze zegt het naar aanleiding van de Zwarte Pietendiscussie. Niet omdat ze het zelf zomaarop tafel legt. Leraar Mark opent de weekendschool met een kringgesprek over de actualiteit. Vorige week is het Oekraïne, nu is het de beurt aan Zwarte Piet.

Ricardo (11), met roots op de Nederlandse Antillen, vindt het allemaal onzin. “Het is onze cultuur, wat blijft er nog van over,” vraagt hij zich hardop af. Waarop zijn buurjongetje zachtjes zegt dat hij wel eens voor Zwarte Piet is uitgescholden in de straat. Ricardo denkt even en zegt dan: “Dat is niet leuk, misschien moeten we dan toch Zwarte Piet een beetje aanpassen.”

Uiteindelijk zijn bijna alle kinderen, blank, met een hoofddoekje, met roots ver buiten Nederland, het eens. Zwarte Piet is onderdeel van onze cultuur. Maar of hij nu pikzwart, iets minder zwart, met roetvegen, of geel is, dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Want de gedachte blijft hetzelfde.

“Weet je wat ik raar vind,” vertelt Ricardo mij na het kringgesprek. “Dat volwassenen ruzie maken over Zwarte Piet. Dat is toch geen goed voorbeeld voor ons. Bij ons in de klas doen we alles samen. Als iemand het ergens moeilijk mee heeft, dan houden we daar rekening mee, want we zijn één klas. Samen zijn we sterk.”

Bemoedigende woorden van de doelgroep van Sinterklaas. Terwijl op sociale media volwassenen elkaar nog steeds in de haren vliegen en voor- en tegenstanders de aankomst van Sinterklaas hebben vernaggeld voor heel veel kinderen.

Ook Lyanne, mijn nichtje van zes, maakt het geen donder uit. Na het lesgeven op de weekendschool spreek ik haar over Sinterklaas, over het Sinterklaasjournaal en of ze mij bij wil praten over de laatste ontwikkelingen.

“Nou ome Willem, het is heel spannend. Er zijn een paar Pieten bijna verdronken. Maar alles is goed gekomen,” vertelt ze bloedserieus. Ik vraag door, of er ook iets anders is dan vorig jaar, of dat alle zelfde Pieten weer zijn meegekomen.

“Ze hebben nu ook Pieten als clown. Omdat bijna alle Pieten zouden verdrinken hebben ze nieuwe Pieten getraind,” biecht ze op, zonder enig benul welke discussies en ruzies onder volwassenen worden uitgevochten over dit thema.

De minieme veranderingen worden door de doelgroep niet opgemerkt. Het gaat geleidelijk. Er is geen enkel probleem. Sterker: kinderen weten als geen ander dat je rekening met elkaar moet houden, zelfs als het een kleine minderheid is die er moeite mee heeft. “We moeten het met zijn allen doen.”

Als volwassenen kunnen we beter luisteren naar kinderen dan over hun rug diepe haatgevoelens tegen andersdenkende ventileren. Het is een smerige en vervuilde discussie geworden, met niet Zwarte Piet als slachtoffer, maar met kinderen als slachtoffer – en dat kan nooit de bedoeling zijn. Lyanne heeft haar schoen bij opa en oma gezet. Ze ligt de hele nacht wakker omdat ze zich afvraagt wat Sinterklaas in de schoen stopt. Niet om welke kleur zijn knecht heeft.

Deze column is eerder verschenen op www.sikkom.nl

ZW Piet Column