Home Nieuws Khashoggi nam laatste momenten van zijn leven op voordat hij werd vermoord...

Khashoggi nam laatste momenten van zijn leven op voordat hij werd vermoord en in stukken gehakt in Saudisch consulaat

Journalist Khashoggi loopt op 2 oktober het Saudisch consulaat in Istanbul binnen, waar hij nooit meer levend uitkomt.

Journalist Jamal Khashoggi die na een bezoek aan het Saudisch consulaat in Istanbul verdween, heeft de laatste momenten van zijn leven opgenomen voordat hij werd vermoord en in stukken gehakt. Dat melden Turkse media en de Washington Post op basis van bronnen bij de Turkse inlichtingendienst.

Advertentie

Jamal Khashoggi

Khashoggi woonde lange tijd in zelf opgelegde ballingschap in de VS en was in het Saudisch consulaat in Istanbul om het papierwerk te regelen zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde. Hij ging daar op 1 oktober 2018 naar binnen om zijn zaken te regelen, maar er werd hem medegedeeld dat hij de volgende dag terug moest komen. De dag erop, op 2 oktober, kwam Khashoggi terug naar het consulaat, waar Turkse medewerkers van het consulaat een dag eerder te horen kregen dat ze die dag niet hoefden te werken. Het executieteam dat in twee aparte vliegtuigen werd overgevlogen vanuit Saudi Arabië naar Turkije, zou Khashoggi toen hebben verhoord, vermoord en in stukken gehakt.

Saudi Arabië: camera’s werkten niet

Beeldmateriaal van beveiligingscamera’s tonen aan dat Khashoggi op 2 oktober het consulaat wel inging, maar er niet meer uitkwam, althans niet levend of in één geheel. Volgens Saudi Arabië, waar Turkije het verzoek neerlegde om beelden vrij te geven van Khashoggi die levend weer uit het consulaat vertrok, werkten de camera’s op dat moment niet.

Apple Watch

Turkse inlichtingenbronnen bevestigen dat ze beeldmateriaal en audiomateriaal van de moord in hun bezit hebben gekregen. Het audiomateriaal van de laatste momenten van zijn leven zou Jamal Khashoggi zelf hebben opgenomen met zijn Apple Watch.

Saudische Kroonprins gaf opdracht

Khashoggi was een koningsgezinde journalist, maar uitte de laatste jaren felle kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman [MBS], die het koninkrijk roekeloos en wreed bestuurt. De Washington Post columnist sprak zich ook uit over de brute oorlog die Saudi Arabië in Jemen voert. De Saudische kroonprins had volgens onderschepte inlichtingen het bevel gegeven om Khashoggi naar Saudi Arabië te lokken en hem daar te arresteren. Khashoggi werd een tijd geleden benaderd door mensen dichtbij MBS die hem een goede baan aanboden als hij terug zou keren naar Saudi Arabië, maar hij wees het aanbod af omdat hij het wantrouwde. Zijn trip naar het Saudisch consulaat in Istanbul werd hem uiteindelijk fataal.