Home Nieuws Kati Piri staat achter Demirtas, die achter de PKK staat

Kati Piri staat achter Demirtas, die achter de PKK staat

PvdA-Europarlementariër Kati Piri heeft vandaag haar steun uitgesproken aan de leider van de HDP, Selahattin Demirtas, die al 23 maanden vastzit voor terreurpropaganda. Hoewel het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft geoordeeld dat Demirtas moet worden vrijgelaten, hangt het kopstuk nog een gevangenisstraf van maar dan 140 jaar boven het hoofd. Ook Federica Mogherini

Demirtas

“He is jailed, denied his freedom of expression and right to politics. For what? For representing millions of people in Turkey who want peace and equal rights. Selahattin, em bi tere ne! We are with you!”#FreeDemirtas

Geplaatst door Kati Piri op Woensdag 12 december 2018

https://twitter.com/eu_eeas/status/1072547967901556737

Kati Piri zegt dat Selahattin Demirtas is vastgezet, zijn vrijheid van meningsuiting is beknot en hem het voeren van politiek onmogelijk is gemaakt. Piri hield een vurig pleidooi in het Europees parlement en neemt het op voor Demirtas.

En waarvoor (is Demirtas vastgezet)? Voor het vertegenwoordigen van miljoenen mensen in Turkije die vrede willen. Voor miljoenen mensen die strijden voor gelijke rechten langs democratische wegen. Door het verkondigen van het geluid van Turkse en Koerdische jongeren die het decennialange bloedvergieten zat zijn,” aldus Piri.

Volgens de PvdA-Europarlementariër en EU Turkije-rapporteur is de Turkse president Erdogan “Niet van plan om Demirtas vrij te laten”, implicerend dat de Turkse president invloed heeft op de rechtspraak in Turkije. Het zou voor hem volgens Piri makkelijker zijn “Om te besturen zonder oppositie en zonder vrije pers“. Piri eindigt haar betoog met een steunverklaring aan de vrouw van Selahattin Demirtas en de belofte dat het EP achter hen staat.

Zoals gebruikelijk bij westerse politici die Turkije aanvallen, worden onwelgevallige feiten ook door Piri weggelaten. HDP-kopstuk Demirtas heeft een actieve rol gespeeld bij het aanzetten tot de dodelijke rellen van 2014 in Turkije. Ook gaf Demirtas eerder aan dat hij disciplinaire maatregelen zal treffen tegen HDP-politici die zich niet vertonen om begrafenissen van de terreurbeweging PKK, die evenals ISIS op de terreurlijst van de EU en Turkije staat.