Home Nieuws Kati Piri: EU moet gesprekken met Turkije stopzetten vanwege Demirtas

Kati Piri: EU moet gesprekken met Turkije stopzetten vanwege Demirtas

Europarlementariër Kati Piri wil dat de EU alle toetredingsonderhandelingen met Turkije stopzet. Dat zijn de conclusies van haar rapport dat vandaag is verschenen. De Turkije-rapporteur noemt Selahattin Demirtas en Osman Kavala, die ze persoonlijk goed kent, als één van de redenen voor het advies.

Advertentie

Kati Piri wijst als één van de redenen voor het stopzetten van de toetredingsgesprekken met Turkije op het feit dat Osman Kavala en Selahattin Demirtas vastzitten sinds 2016. Volgens Piri zijn “Zij het symbool van wat er op dit moment mis is in Turkije“.

Selahattin Demirtas is leider van de oppositiepartij HDP en maakt geen geheim van de nauwe banden tussen HDP-parlementariërs en de terreurbeweging PKK.

Piri noemt daarnaast het referendum van 2017, waarin het volk werd geraadpleegd over het presidentieel systeem in Turkije, waardoor veel van de macht in Turkije is gecentreerd in handen van de president, een vergelijkbaar systeem als dat van de VS, de laatste rode lijn die werd overschreden.

Kati Piri beklaagt zich over het feit dat Turkije geen behoefte heeft om haar te ontvangen. Volgens haar wordt ze weggezet als een individu in plaats van een rapporteur namens het Europees Parlement.