Home Nieuws Kati Piri dolblij met opschorten gesprekken EU en Turkije

Kati Piri dolblij met opschorten gesprekken EU en Turkije

PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur voor de EU Kati Piri is dolblij dat de Europese Commissie Buitenlandse zaken haar advies als Turkije-rapporteur heeft overgenomen om de toetredingsgesprekken met Turkije stop te zetten. De stap komt zo’n drie weken nadat de PvdA-fractie in het Europees parlement steun uitsprak voor de door de VS georkestreerde coup in Venezuela om president Maduro af te zetten.

Dat maakt Piri vandaag bekend via Sociale Media. Piri rept over ‘Serieuze mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Turkije‘ en adviseerde daarom om de toetredingsonderhandelingen met Turkije op te schorten. Piri zegt dat ze voorafgaand aan haar rapport heeft gesproken met verschillende organisaties. Op beeld laat ze zien dat ze met onder andere oppositieleiders Kemal Kilicdaroglu (CHP), Meral Aksener (IYI Parti), Pervin Buldan (HDP) spreekt, maar ook met Ismail Karayel van de regerende AK-Partij. “De gesprekken met Turkije over toetreding schorten we formeel op, maar blijven wel de Turkse bevolking steunen. #Trots,” laat Piri verder weten.

Vorig jaar sprak Piri al de wens uit om de toetredingsgesprekken met Turkije stop te zetten en wees daarbij als één van de redenen aan dat Selahattin Demirtas, kopstuk van de PKK-gelieerde partij HDP vastzit. Selahattin Demirtas is leider van de oppositiepartij HDP en maakt zelf geen geheim van de nauwe banden tussen HDP-parlementariërs en de terroristische organisatie PKK. Piri noemde daarnaast het referendum van 2017, waarin het volk werd geraadpleegd over het presidentieel systeem in Turkije, waardoor veel van de macht in Turkije is gecentreerd in handen van de president, een vergelijkbaar systeem als dat van de VS, de laatste rode lijn die werd overschreden.

https://www.facebook.com/KatiPiriMEP/videos/639854493113063/

De PvdA-fractie in het Europees Parlement sprak drie weken gelden nog haar steun uit voor de door de Amerikanen georkestreerde couppoging in Venezuela om de zittende president Nicolas Maduro af te zetten.

Kati Piri heet “AKP trollenleger” welkom