Home Nieuws Karikatuur Joop framet moslims collectief als terrorist

Karikatuur Joop framet moslims collectief als terrorist

Het zogezegd linkse VARA-blog Joop.nl publiceerde donderdag in de nasleep van de terreuraanslag in Nice een cartoon van de hand van Arend van Dam waarin moslims collectief beschuldigd worden van terrorisme. De verklaring van de hoofdredacteur Francisco van Jole over de cartoon wordt gezien als onoprecht en ongeloofwaardig.

Op de cartoon is een grote moskee te zien met in de schaduw van de moskee iets wat gelijkend is met een ISIS-vlag en minarettenschaduwen die als klauwen grijpen naar een kleine weerloze kerk. Het blog krijgt veel kritiek op de cartoon van mensen die vinden dat deze haatpropaganda niet past bij een blog als Joop tot mensen die gelijkenissen zien met nazipropaganda.

Desgevraagd aan de hoofdredacteur van Joop.nl, Francisco van Jole, over waarom hij karikaturen plaatst waarin moslims collectief worden geframet als terroristen, antwoordt hij: “De moskee staat symbool voor Turkije, de schaduw daarvan voor islamistisch terrorisme waar Frankrijk onder lijdt. Vreemd dat je dat op alle moslims betrekt, al is dat een vaker toegepaste poging om kritiek te smoren“. De verklaring komt over als een onoprechte poging om een fout te legitimeren. Oplettende Twittergebruikers trekken de verklaring in twijfel, omdat het Turks een Latijns alfabet kent en geen Arabisch en omdat de architectuur van de moskee niet Turks is.