Home Nieuws Karabulut, Asscher en Van Ojik mengen zich in rechtsgang Turkije met Demirtas-motie

Karabulut, Asscher en Van Ojik mengen zich in rechtsgang Turkije met Demirtas-motie

De Kamerleden Sadet Karabulut van de Socialistische Partij, Lodewijk Asscher van de PvdA en Bram van Ojik van GroenLinks, mengen zich met een motie waarover donderdag wordt gestemd in de rechtsgang in Turkije. Zij willen dat Turkije HDP-kopstuk Demirtas per direct vrijlaat.

Advertentie

Karabulut, Asscher en Van Ojik roepen de Nederlandse regering op om met spoed in internationaal verband contact op te nemen met Turkije om aan te dringen op de directe vrijlating van HDP-kopstuk Selahattin Demirtas die momenteel in de gevangenis zit.

Demirtas wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de gewelddadige rellen in 2014, nadat hij mensen opriep om de straten op te gaan. Daarbij kwamen 40 mensen om het leven, waaronder de Koerdische jongen Yasin Börü (16), die door aanhangers van de terreurbeweging PKK meermaals werd neergestoken, van een flat afgegooid, in brand gestoken en overreden. Börü kon pas geïdentificeerd worden aan de hand van een moedervlek op zijn voet en een flard van een kledingstuk dat werd gevonden aan zijn verkoolde levenloze lichaam.

Demirtas gaf in een tv-uitzending in 2015 toe dat de HDP, waarmee hij aan de verkiezingen deelneemt, een project is van terreurleider Abdullah Ocalan. In diezelfde maand gaf hij ten overstaan van een menigte in Diyarbakir aan dat hij een standbeeld van Ocalan zal gaan oprichten. In Washington durfde hij zich meer uit te spreken en zei hij dat de HDP de PKK niet als een terroristische organisatie ziet, maar als een gewapende volksbeweging.

Dat de SP en GroenLinks zich inspannen voor de terreurbeweging is geen verrassing, omdat deze partijen in 2015 al eens geprobeerd hebben om de PKK van de EU-terreurlijst te krijgen. Wel is de handtekening van Asscher onder de motie opvallend, omdat de PvdA zich formeel distantieerde van de PKK.

Strafbare feiten waarvan Demirtas verdacht wordt, zijn onder andere “Het mede-besturen van de politieke tak van de terreurgroep PKK/KCK” en “Het besturen van een terreurgroep”. In de strafeis wordt ook gesproken over zijn rol in de DTK en zijn uitspraken op meerdere momenten waar hij terreur, dwang en geweld als acceptabel achtte. Uitspraken van Demirtas worden direct gelinkt aan de gewelddadige gebeurtenissen die tussen 6 en 8 oktober 2014 plaatsvonden in Turkije onder leiding van de gewapende groep YDG-H, de stadstak van de terreurbeweging PKK, waarbij 40 mensen om het leven kwamen.