Home Nieuws Kamervragen DENK: zijn nazi’s verantwoordelijk voor moordaanslagen op Turkse Nederlanders?

Kamervragen DENK: zijn nazi’s verantwoordelijk voor moordaanslagen op Turkse Nederlanders?

Archief: Foto DENK

De politieke partij DENK wil van de minister van Veiligheid en Justitie weten of de moordaanslagen op Turkse Nederlanders verband houden met naziterreur zoals we dat gezien hebben bij de NSU-moorden in Duitsland. DENK refereert daarbij aan speculaties in de Turks-Nederlandse gemeenschap dat de moorden op Turkse Nederlanders vanuit racistische motieven gepleegd zouden kunnen zijn.

Vijf Turkse Nederlanders werden afgelopen zomer vermoord. Deze gebeurtenissen leidden volgens DENK tot veel angst in de Turks-Nederlandse gemeenschap en zegt de signalen zeer serieus te nemen. DENK dient Kamervragen in om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van deze moorden.

Zijn deze moordzaken losstaande gebeurtenissen of is hier sprake van een patroon? De Minister van Veiligheid en Justitie moet meer duidelijkheid hierover geven,” aldus Farid Azarkan. Binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap wordt al snel een link gelegd met de NSU-moorden in Duitsland (Dönermoorden). De NSU-moorden waren een serie moorden die gepleegd werden in Duitsland tussen 2000 en 2006 door de neonazistische terreurgroep Nationaalsocialistische Ondergrondse (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU). Het lukte de autoriteiten toen niet deze zaak op te lossen, omdat men dacht dat het ging om “interne afrekeningen”.

Selçuk Öztürk: “Deze moordzaken moeten tot op de bodem uitgezocht worden om in ieder geval uit te sluiten dat er geen raakvlakken zijn met de NSU-moorden.

Ook wordt de vraag gesteld of er bereidheid is om een speciale politie-eenheid, onderzoek te laten doen naar de mogelijke relatie met de NSU-moorden. DENK vindt dat er, indien nodig, politiecapaciteit vrij gemaakt moet worden om deze moordzaken op te lossen.