Home Nieuws Kamermeerderheid stemt voor politiek gewin uit Armeense kwestie

Kamermeerderheid stemt voor politiek gewin uit Armeense kwestie

D66, ChristenUnie, CDA en VVD willen Armeense kwestie genocide noemen

Een kamermeerderheid heeft zich donderdag uitgesproken voor een motie van Christenfundamentalist Joel Voordewind (ChristenUnie) om de Armeense kwestie eenzijdig aan te duiden als een genocide. 

Advertentie

Voordewind zet zich al jaren in om de kwestie die speelt tussen Armenië en Turkije aan te wenden voor politiek gewin. Een Kamermeerderheid stemde donderdag voor de motie. Voordewind had vooraf de steun van onder andere D66, CDA, VVD, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Ook de extreemrechtse partij PVV stemde voor de motie.

De Kamer gaat niet zover om ook het kabinet te vragen de term over te nemen. Wel wil de anti-Turkije coalitie het kabinet vragen om voor het eerst een bewindspersoon af te vaardigen naar de herdenking in Yerevan.

Het kabinet spreekt nu nog van de kwestie van de Armeense genocide en dat zal voorlopig ook zo blijven.

Eerder was het de extreemrechtse partij PVV die een politiek slaatje uit de Armeense kwestie wilde slaan. Toen nog geholpen door de nationalistisch Socialistische Partij en GroenLinks, die met het Kamerlidmaatschap van Zihni Ozdil steeds verder tegen de PVV aanschuurt. De motie van de PVV haalde geen meerderheid, maar kon op steun rekenen van SP, GroenLinks, FvD, 50Plus, SGP en de PvdD.

Turkije erkent bij monde van de Turkse president Erdogan dat er gruweldaden hebben plaatsgevonden in en rondom de Eerste Wereldoorlog, maar ziet de gebeurtenissen niet als een genocide. De moordpartijen worden gezien als een bijkomstigheid van de Eerste Wereldoorlog waarbij chaos ervoor zorgde dat langstaande rivaliteiten tussen Koerdische, Assyrische, Armeense, Arabische, Turkse, Alevitische, Soennitische en andere stammen bloederig werden uitgevochten. Als minderheden dolven vooral Armeniërs en Assyriërs hierbij het onderspit. Een voorbeeld daarvan is de totale vernietiging van de Koerdische Mazrik-stam door Armeense milities.

LEES OOK: De term ‘genocide’ voor Turks handelen is aantoonbaar onjuist.

LEES OOK: Kopstuk ChristenUnie opent terreurkantoor in Den Haag.

LEES OOK: Open brief aan D66 over Armeense kwestie.

LEES OOK: Fact Check Armenia – De Armeense Kwestie uitgelicht.