Home Nieuws “Kameraad” Sadet Karabulut genoemd als kandidaat voor leiderschap SP

“Kameraad” Sadet Karabulut genoemd als kandidaat voor leiderschap SP

Onder de potentiële opvolgers van Emile Roemer van de nationalistische Socialistische Partij wordt ook de uit Turkije afkomstige Sadet Karabulut genoemd. Roemer gaf woensdag te kennen begin 2018 te zullen stoppen in de Tweede Kamer.

Advertentie

SP-leider Emile Roemer heeft woensdag aangekondigd de Tweede Kamer begin 2018 te zullen verlaten om “De nieuwe lichting een kans te geven”. Het SP-kopstuk is teleurgesteld dat hij niet kan meeregeren.

Roemer: “Ik vertrek niet omdat ik uitgekeken ben, maar omdat ik het het juiste moment vind het laatste stokje door te geven”.

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten zouden twee namen zijn genoemd als potentiële opvolgers van de SP-leider, Lilian Marijnissen en Sadet Karabulut. De partij zou echter al een besluit genomen hebben in het voordeel van Marijnissen.

De Socialistische Partij wordt bekritiseerd vanwege haar vermeende nabijheid tot de terreurbeweging PKK. Zo stemde de SP samen met Groenlinks in 2015 in het Europarlement voor het verwijderen van de PKK van de EU-terreurlijst. Het voorstel haalde geen meerderheid. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wordt door Turkse Nederlanders verweten achter de terreurgroep PKK te staan. Zelf doet zij deze aantijgingen van de hand en zegt niet achter de PKK te staan.

Ook krijgt de partij kritiek vanuit haar achterban vanwege racistische sentimenten die leven binnen de partij. Racistische en islamofobe sentimenten zijn de Socialistische Partij niet vreemd. In de brochure Gastarbeid en Kapitaal uit 2 juni 1983 luidt de SP-toon tegenover minderheden “Aanpassen of oprotten”. In 2007 ging voormalig partijbons Jan Marijnissen ook al eens over het randje. Tijdens een TV-uitzending in november 2017 op Nederland 2 zei hij over Marokkanen “Marokkanen sluiten zich gewoon nergens bij aan, ze profiteren alleen maar“.