Home Nieuws Kabinet Rutte III gevallen na toeslagenaffaire

Kabinet Rutte III gevallen na toeslagenaffaire

Rutte

Het gehele kabinet Rutte III is afgetreden naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen ten onrechte zijn opgejaagd door de Belastingdienst. Minister Wiebes van Economische Zaken treedt af en zal ook in het demissionair kabinet niet terugkeren.

Een onderzoekscommissie van de Kamer concludeerde voor de kerst dat bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslagen de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden en dat ouders ongekend onrecht is aangedaan. Ook de autoriteit persoonsgegevens kwam tot de conclusie dat de belastingdienst de fout in is gegaan met het opslaan en gebruiken van tweede nationaliteit.

Advertentie

Duizenden gezinnen zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Gezinnen zijn uit elkaar gerukt door scheidingen en zelfmoord. Ouders die een compensatie van €30.000 kregen toegezegd hebben tot op de dag van vandaag nog niets ontvangen. Volgens demissionair premier Rutte is het een prioriteit dat ouders een financiële compensatie ontvangen.

Het kabinet regeert tot aan de verkiezingen demissionair door en zal een meerderheid in de Kamer moeten zoeken wanneer het besluiten neemt.

Ouder pleegde zelfmoord na heksenjacht Belastingdienst