Home Nieuws Kabinet geeft toestemming wapenleveranties aan Egyptische dictator al-Sisi

Kabinet geeft toestemming wapenleveranties aan Egyptische dictator al-Sisi

al-Sisi
De Egyptische couppleger en Dictator Abdul Fatah al-Sisi

Het kabinet heeft maandag toestemming verleend voor het exporteren van wapens aan het regime van de Egyptische couppleger en dictator Abdul Fatah al-Sisi. Een verzoek tot aanhouding van de vergunning tot het volgende AO Wapenexportbeleid dat gesteund werd door GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren, is afgewezen door VVD, CDA en van Haga.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft midden in het reces toestemming gegeven voor wapenleveranties ter waarde van €114.038.400,- aan het regime van couppleger al-Sisi. Het zou daarbij gaan om radar- en C3-systemen met inbegrip van software, gereedschap, test- en meetapparatuur en overige bijbehorende diensten, staat er in de Kamerbrief.

Advertentie

Egypte is samen met Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk en Rusland betrokken bij het schenden van het wapenembargo op Libië. Dezelfde landen steunen militieleider Khalifa Haftar in het omverwerpen van de door de VN erkende regering van Libië, die eerder dit jaar hulp heeft ingeroepen van Turkije.

al-Sisi
Minister Kaag geeft toestemming voor het exporteren van wapensystemen aan het regime van de Egyptische couppleger en dictator Abdul Fatah al-Sisi

Hoewel westerse landen zich positioneren als voorvechters van democratie en vrijheid, hebben juist zij er de afgelopen jaren alles aan gedaan om couppleger en dictator Sisi steviger in het zadel te helpen en democratisering in de Arabische wereld tegen te werken. Couppleger Sisi, die door een gewelddadige coup tegen de democratisch gekozen president Mohammed Morsi aan de macht kwam, kan door een grondwetswijziging die in gang is gezet ook nog eens aan de macht blijven tot aan het jaar 2034.

Defensiebedrijven in landen zoals Frankrijk en Nederland profiteren uiteindelijk ook van het ondermijnen van democratiseringsbewegingen in de Arabische wereld. Zo hielp Frankrijk in 2016 en 2017 het junta-regime van al-Sisi aan een IMF-lening van €12 miljard, maar sloot het tegelijkertijd een deal ter waarde van €5 miljard voor de verkoop van Rafale gevechtsvliegtuigen. Het Britse aardoliebedrijf BP kondigde een investering van €13 miljard in de gassector aan tot 2020 en sloot tegelijkertijd een overeenkomst met Frankrijk, Duitsland, de EU en de European Investment Bank voor een windmolenpark ter waarde van €345 miljoen. De EU kondigde in 2016 en 2017 ook nog eens steun aan voor het al-Sisi regime ter waarde van €1.09 miljard.