Home Nieuws Journalisten eerst goedgekeurd door de inlichtingendienst

Journalisten eerst goedgekeurd door de inlichtingendienst

Het was jarenlang een publiek geheim dat werknemers van de BBC eerst werden goedgekeurd voordat ze kans maakten op een baan bij de Britse publieke omroep, maar nu bevestigen documenten die openbaar zijn gemaakt dat wat het publiek al langer vermoedde.

Advertentie

Potentiële werknemers die solliciteerden voor een baan bij de BBC werden in het geheim doorgelicht door de Britse geheime dienst MI5 die in het personeelsdossier van mogelijk ondermijnende of subversieve sollicitanten een krabbel van een kerstboom zette, wat hun kansen op een baan bij de omroep aanzienlijk verkleinde.

Dit samenwerkingsverband van de BBC met de Britse geheime dienst, dat terugvoert tot aan 1933, duurde tot ver in de negentiger jaren en werd altijd ontkend door de BBC. In een tijd van politiek radicalisme op beide zijden, hield BBC directeur Col Alan Dawnay in 1933 al gesprekken met het hoofd van de MI5 Sir Vernon Kell. Beide heren waren het erover eens dat de BBC assistentie nodig had met betrekking tot ‘Communistische activiteiten’. Deze informele afspraken en uitwisseling van informatie werd twee jaar later in een formele vorm gegoten.

Paul Reynolds van de BBC mocht van de omroep in de VETTING FILES duiken en zijn bevindingen publiceren. Reynolds kwam erachter dat lang nadat de MI5 al geen interesse meer had in het doorlichten van potentiële werknemers en haar activiteiten wilde afbouwen, dat managers bij de BBC zich verzetten tegen het afbouwen van het doorlichtingsproces. De BBC heeft ook gelogen over de praktijk tegenover de pers, het publiek en het parlement.

Potentiële werknemers werden uitgesloten omdat ze tot radicale organisaties zouden behoren, maar konden evengoed afgewezen worden als ze contact hadden gehad met leden van bijvoorbeeld de communistische partij.

The Guardian publiceerde op basis van gedeclassificeerde documenten in 2006 al over hoe het van communistische sympathieën verdachte personeelsleden op aanwijzing van de Britse geheime dienst de laan uitstuurde.

Oud-medewerker NOS doorbreekt stilte