Home Nieuws Journalist Kevin P. Roberson mishandeld in politiecel

Journalist Kevin P. Roberson mishandeld in politiecel

Journalist Kevin P. Roberson is afgelopen zaterdag gearresteerd toen hij verslag deed van een demonstratie van de anti-islambeweging PEGIDA in Rotterdam, zo schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Advertentie

“Bij de #PEGIDA demonstratie in Rotterdam ben ik onrechtmatig gearresteerd. De agent die mij aanhield deed de handboeien zo strak bij me om dat ik mijn pols verstuikte. Ik vroeg continu om medische hulp maar dit werd geweigerd. Volgens de agenten had de arts het druk en hon hij/zij niet komen. Daarop vroeg ik hen het alarmnummer 112 te bellen. Dit werd geweigerd.

Ik vroeg herhaaldelijk om de gelegenheid mijn advocaat te bellen. Een agent stelde dat mijn advocaat reeds was gebeld en gaf verder geen antwoord. Ik zei dat hij loog omdat ik hem de naam van mijn advocaat nog helemaal niet had gegeven. Nadat ik volhield druk uit te oefenen op de agent die mij zou ondervragen kreeg ik eindelijk toestemming om mijn advocaat te bellen. In het gesprek met mijn advocaat Willem Jebbink vertelde hij dat de politie had verklaard dat ik gearresteerd was omdat ik geweigerd zou hebben om mijn Amerikaanse perspas te tonen. Dit is een grove leugen. Ik heb mijn perspas altijd om mijn nek hangen, omdat ik wel vaker wordt lastig gevallen door de politie.

Op het politiebureau ben ik in mijn cel geslagen door agenten, omdat ik weigerde te vertrekken totdat ze bepaalde correcties hadden toegepast in de verklaring die ik hen had gegeven. Drie agenten kwamen de cel in en zeiden dat ze me zouden verwijderen indien ik niet vrijwillig zou vertrekken. Ik zei hen dat ik niet zou vertrekken totdat mijn verklaring aangepast en correct was. Op dat moment plaatste een agent zijn rechterarm om mijn nek en nam me in een wurggreep (de beruchte nekklem red.). Ik vertelde de agenten dat ik geen lucht kreeg. Toen werd ik door een tweede agent herhaaldelijk geslagen. Een derde agent begon aan mijn haar te trekken. Op dit moment stond ik nog, maar boog ik voorover om de klappen op te kunnen vangen. Ik werd op mijn lichaam en hoofd gestompt. De agent die me in de wurggreep had smeet me toen op de grond buiten de cel. De agent die aan mijn haar trok, nam de tijd om mijn bril af te doen. De agent die me eerder in de wurggreep had en op de grond duwde, greep daarop mijn hoofd en sloeg het herhaaldelijk tegen de grond. Terwijl hij dat deed, zei hij: ‘Dit is voor mijn dochter.’

Na geslagen, uit mijn cel gesmeten en met mijn hoofd op de grond geslagen te zijn, werd ik in een andere cel geplaatst. Ik stelde toen dat ik een Amerikaans staatsburger was en eiste met het Amerikaans consulaat te mogen spreken. Ook dit werd geweigerd. Na ongeveer 30 tot 45 minuten kwam een andere agent naar me toe, die me toestond de correcties op een geprinte kopie van mijn verklaring te schrijven. Hij zei dat ik het niet hoefde te tekenen en dat ze mij geen kopie hoefde te geven. Hij stelde dat mijn advocaat een kopie moest aanvragen. Nadat ik de correcties had opgeschreven heb ik het papier ondertekend en werd ik vrijgelaten.”

De journalist heeft tegenover Joop.nl laten weten dat hij inmiddels een ziekenhuis heeft bezocht voor onderzoek van zijn verwondingen.

De Rotterdamse politieke partij NIDA heeft ondertussen schriftelijke vragen gesteld over het voorval.