Home Nieuws Journalist gearresteerd na onthullen achtergehouden informatie tribunaal Srebrenica

Journalist gearresteerd na onthullen achtergehouden informatie tribunaal Srebrenica

De Journalist Florence Hartmann, een voormalige correspondent voor Le Monde, is gearresteerd bij het oorlogstribunaal in Den Haag, het instituut dat opgericht is om criminelen te veroordelen die zij ontmaskerde. Ze werd gearresteerd voordat het vonnis werd uitgesproken over de massamoordenaar Radovan Karadzic.

Advertentie

Volgens Hartmann’s advocaat zou ze in een isolatiecel gehouden worden, een situatie die tot dinsdag zal duren in verband met de paasdagen.

In een privégesprek, zo meldt de Engelse krant The Guardian, gaf ze aan dat ze in de bizarre positie zat om “Generaal Ratko Mladic rond te zien lopen op de luchtplaats en gesprekken aan het voeren met andere gevangenen, terwijl ik opgesloten zit in een kooi. Het schandalige was om te zien hoe de VN en Nederlandse politie schopten naar vrouwen en overlevenden van Srebrenica die mij wilden beschermen van arrestatie, na alles wat zij mee hebben gemaakt”.

Hartmann werd veroordeeld wegens minachting van het hof in 2009 voor het onthullen in haar boek dat het tribunaal cruciale informatie over de massamoord in Srebrenica van 1995 uit het nabijgelegen internationaal gerechtshof had achtergehouden. De veroordeling werd later in hoger beroep bevestigd.

Ze kreeg aanvankelijk een boete van €7.000, maar die straf werd later omgezet in zeven dagen cel nadat het tribunaal claimde dat ze de boete nooit heeft betaald. In december 2011, weigerde Frankrijk een verzoek tot uitlevering.

Hartmann werd benaderd door de VN-politie buiten het tribunaal donderdag, waar overlevenden van de oorlog in Bosnië en families van slachtoffers waren verzameld om op het vonnis van Radovan Karadzic te wachten. De demonstranten probeerden de rangen rondom Hartmann te sluiten om te voorkomen dat ze gearresteerd zou worden, maar later lukte het de politie om haar te scheiden van de groep, haar naar het tribunaal-gebouw te dragen en door de gang van het tribunaal te slepen, terwijl ze protesteerde tegen haar behandeling.

Nadat ze voor Le Monde in Bosnië had gewerkt, werkte Hartmann in het tribunaal als woordvoerder en adviseur van de aanklager Carla del Ponte. In haar boek ‘Vrede en Straf’ dat in 2007 uitkwam, onthulde ze dat documenten die Servische medeplichtigheid aantoonden in de Srebrenica genocide waren verzegeld door het tribunaal.

De advocaat van Hartmann, Guénaël Mettraux noemt de situatie een schande: “Florence zit in eenzame opsluiting, totaal gesegregeerd en op suicide watch, wat in de praktijk betekent dat het licht 24 uur per dag aan is en dat ze iedere 15 minuten wordt gecontroleerd”.

De perswoordvoerder van de VN in New York wilde niet reageren op de situatie van Florence Hartmann.

Amnesty’s Joanne Mariner noemde de gevangenzetting van Hartmann schandalig.

De berichtgeving van de NOS over bovenstaande kwestie.
De berichtgeving van de NOS over bovenstaande kwestie.

WAARDEER JE ONS VRIJWILLIGERSWERK? STEUN ONS DAN MET EEN BEDRAG VAN €3,- PER MAAND EN MAAK ONS MEDE MOGELIJK. BEZOEK ONZE DONATIEMODULE VOOR MEER INFORMATIE.