Home Nieuws Joodse professor Finkelstein: “Gaza is een concentratiekamp, Israël een satanische staat”

Joodse professor Finkelstein: “Gaza is een concentratiekamp, Israël een satanische staat”

De joods-Amerikaanse professor Norman Finkelstein heeft zich in een interview met The Intercept scherp uitgelaten over de massamoorden die Israël in Gaza pleegde. Bij de Grote Mars van Terugkeer schoten soldaten van het Israëlisch bezettingsleger in enkele dagen tijd ten minste 62 Palestijnse demonstranten dood. Finkelstein noemt Israël een satanische staat en zegt dat we alles bij de juiste namen horen te noemen.

Advertentie

Israëlische soldaten pleegden wederom met voorbedachten rade oorlogsmisdaden op grote schaal. Sluipschutters en andere eenheden schoten lukraak op burgers, journalisten en zelfs ambulancemedewerkers. Ten minste 62 Palestijnen vonden daarbij de dood en duizenden andere raakten gewond. De Israëlische woordvoerder voor Buitenlandse Zaken antwoordde op de vraag waarom soldaten Palestijnen doodschoten dat je ze “Niet allemaal kunt vastzetten“, suggererend dat daarmee de moorden worden gerechtvaardigd.

Israëlische trekpop Haley

Nikki Haley, de Amerikaanse VN-gezant wiens politieke organisatie door de rijke oorlogszuchtige casinomiljardair Sheldon Adelson wordt gesponsord, plaatste de schuld van de moorden in de schoenen van Iran, de Palestijnen, Hamas, maar niet bij Israël. Israëlische trekpop Haley liep vervolgens weg voordat de Palestijnse delegatie begon met spreken in de VN-veiligheidsraad.

Concentratiekamp-hek

De Joodse professor Norman Finkelstein, die we kennen vanwege zijn niet aflatende steun aan de Palestijnen, zegt dat we, als het over Gaza gaat, niet moeten spreken van een veiligheidshek of een grenshek, maar de zaken moeten noemen zoals ze zijn. Hij noemt Gaza, dat al langer dan een decennium illegaal wordt belegerd door het Israëlisch leger en wordt gebruikt als een plek om haar nieuwste wapens te testen op mensen, een concentratiekamp en refereert aan de omheining van Gaza als een concentratiekamp-hek. Finkelstein is een harde criticus van de Israëlische Staat en spreekt zich als zoon van Holocaust-overlevenden al jaren uit tegen het Israëlisch beleid tegen de Palestijnen.

Finkelstein’s vader was een verzetsman die het Warschau Ghetto en concentratiekamp Auschwitz overleefde, terwijl zijn moeder het Warschau Ghetto en Majdanek concentratiekamp overleefde. De professor is vanwege zijn uitgesproken mening uitgesloten en opgejaagd op professioneel gebied. De zionistische lobby heeft het voor Finkelstein onmogelijk gemaakt om nog aan een universiteit les te geven vanwege zijn opvattingen. Desondanks blijft hij strijdbaar.

Is het accuraat, is het dingen benoemen met de juiste bewoordingen wanneer je zegt dat de Palestijnen in Gaza een grenshek proberen te doorbreken? Nee. De Palestijnen in Gaza proberen een concentratiekamp-hek te doorbreken. Ze proberen een ghetto-hek te doorbreken. Ze proberen een gevangenishek te doorbreken,” aldus Finkelstein.

Noem de dingen bij de juiste naam

“‘Het begin van wijsheid is dingen te noemen bij de juiste naam’. Dat klinkt als een brief in een gelukskoekje, maar het is in feite een idee met diepgang. Het heeft mij lange tijd gekost om er grip op te krijgen of het te verwerken in mijn geest. Dus in het onderhavige geval, wanneer je kijkt naar mainstream publicaties die Israëlische propaganda herhalen, of als je kijkt naar the Times, refereren ze steeds aan een grenshek. Een grenshek is wanneer twee soevereine staten aan beide kanten van het hek staan”.

Grootste concentratiekamp ooit

Finkelstein vindt het niet meer dan normaal om te spreken van een concentratiekamp, wanneer het over Gaza gaat. Zo refereert hij ook aan bewoordingen in 2003 van Baruch Kimmerling, een socioloog verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit, die kort na de start van de Gaza-belegering door Israël Gaza ‘De grootste concentratiekamp ooit’ noemde.

“Satanische staat Israël”

Volgens Finkelstein proberen de Palestijnen te ontsnappen aan een onleefbare concentratiekamp, waar zelfs het drinkwater voor meer dan 90% is vergiftigd door de blokkade. Zo’n 1 miljoen kinderen, ongeveer de helft van de bevolking in Gaza, worden dagelijks vergiftigd door illegale Israëlische belegering. Finkelstein vreest dat Israël een catastrofe staat te wachten als de, in zijn bewoordingen, ‘satanische staat’, doorgaat op dezelfde voet.

The Intercept