Home Opinie Joods ziekenhuis vs Turks ziekenhuis

Joods ziekenhuis vs Turks ziekenhuis

Dat het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem binnenkort een vestiging gaat openen in Amsterdam, zorgde voor de nodige ophef in Den Turkije vrezend Haag. Zo vreest het VVD-kamerlid Malik Azmani dat zo’n ziekenhuis niet bijdraagt aan de integratie en participatie van Turkse Nederlanders. VVD Kamerleden vroegen aan de ministers Lodewijk Asscher en Edith Schippers hoe gegarandeerd kon worden of in het ziekenhuis dezelfde normen en waarden worden nageleefd als in andere ziekenhuizen in Nederland. De PVV noemt het de Erdoğankliniek en wil dat de komst van de kliniek wordt tegen gehouden.

Advertentie

NIET ALLEEN VOOR TURKSE NEDERLANDERS

Koray Yuruk, arts en directeur van het medisch centrum, zegt dat het ziekenhuis niet alleen voor Turkse Nederlanders is. Het ziekenhuis kan wel voorkomen dat mensen naar Turkije reizen voor een second-opinion, wat heel veel Turkse Nederlanders doen.

Nu begrijp ik niet hoe een ziekenhuis, een plek met artsen, chirurgen en specialisten, die medische zorg bieden, ten nadele zou kunnen werken van de integratie en participatie van Turkse Nederlanders, waarvan 80% geïntegreerd is en 20% waarschijnlijk je opa en oma zijn, die inderdaad gebrekkig Nederlands spreken en ja, je moet soms met ze mee naar het ziekenhuis om te vertalen.

EED VAN HIPPOCRATES

En dan de vraag over het naleven van onze normen en waarden. Welke? Welke in de Eed van Hippocrates naam? In welke zin kan een vooraanstaand ziekenhuis als Acibadem onze normen en waarden bedreigen? In welke normen en waarden denkt men uit te blinken ten opzichte van Turkse Nederlanders, Turkse ziekenhuizen, Turkije? Ik wil daar een lijst van. Ik eis daar een lijst van. En trouwens, normen en waarden zijn niet superieur, omdat een minister van Volksverlakkerij, Edith Schippers, zegt dat ze dat zijn. Dat zijn ze pas als een meerderheid van een minderheid ze vrijwillig wenst over te nemen. Er valt echter weinig over te nemen, wat Turken zelf al niet in huis hebben. Ik vind het getuigen van inferioriteit, roepen dat je superieur bent. Nederland heeft een zwaar minderwaardigheidscomplex. Verlicht als ‘we’ denken te zijn, hebben ‘we’ de samenleving zodanig geïndividualiseerd dat het als los zand door ‘onze’ vingers glipt. Gebrek aan een echte cultuur en gezamenlijke gebruiken, kan men niet wijten aan den buutenlander. Eigen schuld. Decennia lang hedonisme promoten, en dan huilie doen als je eigen cultuur als Hollandse regen in het polderlandschap is verdwenen.

DE BALANS VAN DE BICULTUREEL


Zelfs het weer werkt niet meer mee. De kans op een Elfstedentocht en een kopje snert is zeer klein. Turks weer is waar we het voortaan mee moeten doen, maar dan zonder de schaduw van hoge bergen en een azuurblauwe Middellandse zee. Laten we stoppen met het projecteren van onze eigen tekortkomingen op de zondebok, de huidige Marokkaan, de Turk. Biculturaliteit lijkt me jaloersmakend voor diegenen die met klomp, molen en een genaturaliseerde tulp, proberen vast te houden, aan iets wat het allang verloren heeft: een eigen cultuur met de daarbij behorende normen en waarden. Vooral als die bicultureel geen koorddanser blijkt te zijn die tussen het een en het andere balanceert als een schizofreen, maar een prachtig evenwicht heeft gevonden, tussen 2 manieren van leven, waarbij hij of zij alleen hetgeen wat mooi en goed is, wat iets toevoegt, heeft aangenomen, en al het andere heeft verworpen. Je zult er maar zo eentje zijn, volkomen tevreden met wie je bent, en elke dag te horen krijgen dat je moet kiezen voor het een of het ander. Waarom zou men zichzelf willen versoberen? Kiezen is pure armoe, wanneer jezelf blijven de beste optie is. Ik zie zelf niet veel verschil in normen tussen een Turkse en ‘Nederlandse Nederlander,’ om effe in Rutte’s woorden te spreken. Waarden, daar zit het verschil in. En dat mag. Niemand hoeft een ander zijn waarden over te nemen. Niet in dit land in ieder geval, dus waar hebben jullie het over?

Zo, genoeg afgedwaald, het ging over de weerstand van de Nederlandse politiek tegen de komst van een Turks ziekenhuis. Nu is ons land een Joods ziekenhuis rijk, namelijk het Ziekenhuis Amstelland. Een ziekenhuis voor de inwoners van de regio Amstelland en de joodse gemeenschap. Geen enkel probleem, geen discussie. Waarom zou dat ook, het is toch prachtig dat een dergelijk ziekenhuis, die de joodse gemeenschap een dienst bewijst, bestaat in Nederland? Des te onbegrijpelijker dat de komst van een Turks ziekenhuis tot Kamervragen heeft geleid. Seyma tweette erover:

TURKEN VERENIGEN ISLAMITISCHE EN SECULIERE WAARDEN

It pissed me off. Ik word moedeloos van de hypocrisie, de leugens, het geïnstitutionaliseerde racisme, Turken-angst. Angst ja, die zich uit in haat. Zodra een minderheid op gelijke voet dreigt te komen met de meerderheid, op sociaal, cultureel en economisch gebied, is de aanval de beste verdediging, moet men denken. En laat dit net met de Turkse gemeenschap in Nederland écht aan de hand zijn. Niks mislukte integratie, neen, juist Turken zijn prima in staat om islamitische en seculiere waarden met elkaar te verenigen, meer dan iedere andere islamitische bevolkingsgroep. Het is populistische en achterhaalde kletskoek wat Den Haag uitkraamt. Puur erop gericht om een minderheid te framen als achterlijk. Dus Den Haag, terwijl jullie zijn blijven hangen in de jaren ’70 en ’80, ons framen als mislukt, gaan wij Turkse Nederlanders lekker door met ons leven in Nederland. Oh en iedereen is van harte welkom straks in het Acibadem ziekenhuis, zelfs de populisten, racisten en professionele Turken-bashers.

STEUN JE EIGEN MEDIA EN WORD DONATEUR. GA NAAR https://dutchturks.nl/steun-ons VOOR MEER INFORMATIE.