Home Nieuws Amerikaanse miljonair Moskowitz achter aankoop kerk Palestina

Amerikaanse miljonair Moskowitz achter aankoop kerk Palestina

Amerikaanse miljonair Irving Moskowitz achter aankoop West Bank kerk compound.

De extreemrechtse activist Aryeh King, een stroman van Moskowitz, is van plan om in het geheim de christelijke plaats om te bouwen tot een Joodse nederzetting op de Hebron-Bethlehem weg op de Westelijke Jordaanoever in Palestina.

Advertentie

Een non-profit organisatie bestuurd door de Amerikaanse miljonair Irving Moskowitz is de nieuwe eigenaar van de kerk in de buurt van het Aroub vluchtelingenkamp tussen Hebron en Bethlehem. De kopers zijn van plan om de kerk om te zetten in een nieuwe illegale Joodse nederzetting. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Moskowitz staat erom bekend illegale kolonisten te financieren om Palestijnse woningen in Oost-Jeruzalem over te laten nemen, zodat de buurt een Joodse meerderheid krijgt.

Moskowitz zette in 1996 Netanyahu onder druk om een tunnel te openen bij de Tempelberg, waarvoor hij zelf de kosten betaalde. De tunnelcontroverse zorgde uiteindelijk voor rellen waarbij 70 Palestijnen dood werden geschoten. In 2000 bezocht Ariel Sharon de door Moskowitz gefinancierde tunnel bij de Tempelberg, wat later het startschot bleek van de Tweede Intifada.

Volgens documenten uit 2005 was de bingo- en casinomagnaat goed voor zo’n $6,5 miljoen aan jaarlijkse donaties via een daartoe opgericht fonds. Daarnaast doneerde zijn gokimperium nog eens $30 miljoen.

De stroman van de Amerikaanse miljonair Moskowitz, Aryeh King, was één van de eerste Joden die in een door Moskowitz opgekochte nederzetting ging wonen. In 1997 was hij één van de eersten die zijn intrek nam in de illegale Ma’ale Zeitim nederzetting midden in de Arabische buurt Ras al-Amud.