Home Nieuws Joods-Amerikaanse Israëliër zat achter bommeldingen op joodse centra in VS

Joods-Amerikaanse Israëliër zat achter bommeldingen op joodse centra in VS

De persoon die bommeldingen deed bij vooral joodse centra in de Verenigde Staten, blijkt een 19-jarige joodse Amerikaan te zijn die in Israël woonachtig is. De man werd donderdag opgepakt in Ashkelon.

Advertentie

De 19-jarige verdachte werd afgelopen donderdag opgepakt in Israël na informatie van de FBI en andere buitenlandse inlichtingendiensten. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz. De politie heeft beslag gelegd op computers en andere bezittingen van de verdachte die hem hielpen om zijn identiteit te verbergen.

Ook de vader van de verdachte is voor verhoor aangehouden. De man die de bommeldingen deed, had de Amerikaanse en Israëlische nationaliteit en was afgekeurd voor militaire dienst in Israël, omdat hij ongeschikt werd bevonden. Het motief van de man is onbekend, maar duidelijk is dat hij over een periode van 2 of 3 jaar overal in de wereld bommeldingen deed. Bij zijn arrestatie in de stad Ashkelon probeerde de jongen het vuurwapen van de politie te pakken.

Politie beschuldigt hem van afpersing na bedreigingen en het zaaien van paniek door valse meldingen. Hij deed bommeldingen bij joodse centra, maar ook bij winkelcentra en vliegvelden. Onderzoekers proberen te achterhalen of de verdachte geld ontving in ruil voor de bedreigingen. De verdediging van de man gooit het op een mentale conditie waaraan hij zou lijden. De rechter heeft een onderzoek ingesteld naar die conditie.

ADL CEO Jonathan Greenblatt noemt de berekenende daden van de man om angst en paniek te zaaien “Antisemitisch”.

ISIS-propaganda

Twee jaar geleden, in 2015, werd de joodse Amerikaan Joshua Ryne Goldberg onder vergelijkbare omstandigheden opgepakt. De man werd aangeklaagd voor het plotten van een bomaanslag op een 9/11 herdenkingsevenement. Goldberg had verschillende online persona: een IS-personage die populair was op ISIS-gerelateerde sociale media; een white supremacist op de haatsite Daily Stormer; een feministische personage op Daily Kos; een radicale voorvechter van het vrije woord op de vraag-en-antwoord-website Ask.fm en een sympathisant met Gamergate. Goldberg wordt er ook van beschuldigd achter een Times of Israel blogpost te zitten waarin de Palestijnen “Onmenselijk” worden genoemd.

Goldberg ging zelfs zo ver dat hij mensen online probeerde op te jutten tegen joden: “De Joden zijn de ergste vijanden van Allah (swt). Wanneer de Islam Australië verovert, zal elke Jood afgeslacht worden als de smerige kakkerlakken dat ze zijn,” schreef Goldberg onder zijn ISIS persona Australi Witness op JustPaste.it. Goldberg dreigde als Australi Witness ook met het plegen van aanslagen op synagoges in Melbourne en Los angeles. Dit deed hij op JustPaste.it en op 8Chan’s IS-pagina.