Home Nieuws Jongeren demonstreren voor vervolging Netanyahu

Jongeren demonstreren voor vervolging Netanyahu

Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina organiseert op dinsdag 6 september, samen met twintig ondersteunende organisaties, een demonstratie tegen de komst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Advertentie

Netanyahu brengt 6 en 7 september 2016 een bezoek aan Nederland. Tijdens dit bezoek wordt Netanyahu onder anderen ontvangen door Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte. Verder zal de Israëlische premier een commissievergadering van de Tweede Kamer bijwonen.

De organisatoren van de demonstratie zeggen dat door dit bezoek het Nederlandse parlement wordt “besmeurd met het bloed dat kleeft aan de handen van deze Israëlisch premier”. Zij wijzen erop dat Netanyahu premier was van Israël toen ruim 2.200 Palestijnen werden vermoord tijdens ‘Operation Protective Edge’ in 2014. “De enige plek waar Netanyahu in Den Haag thuishoort is het Internationaal Strafhof”, aldus Hofland.

Naast de vervolging van Netanyahu, demonstreren de jongeren ook voor de boycot van Israël en de bevrijding van Palestina. De demonstranten proberen naar eigen zeggen te voorkomen dat Netanyahu zijn bezoek aan Nederland gebruikt als promotietour voor de illegale Israëlische bezetting. In reactie op de illegale bezetting pleit de organisatie voor een boycot van Israël. Woordvoerder Thomas Hofland stelt: “de enige manier waarop de Palestijnen zich kunnen bevrijden is door middel van actie. Het belangrijkste tactische wapen dat wij in Nederland bezitten om de Palestijnse bevrijdingsstrijd logistiek te steunen is de Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) beweging.”

De BDS-beweging speelde een belangrijke rol in het ten val brengen van Zuid-Afrikaanse Apartheid en heeft volgens de studenten mogelijk datzelfde effect op de Israëlische Apartheid.

De demonstratie begint om 16:00 op het Koekamp in Den Haag. De organisatoren verwachten een opkomst van 500 demonstranten.