Home Nieuws Jonathan Pollard die Amerika voor Israël bespioneerde komt vrij

Jonathan Pollard die Amerika voor Israël bespioneerde komt vrij

De joodse Amerikaan Jonathan Pollard, de meest beruchte spion in de Amerikaanse geschiedenis, die zijn positie in de Amerikaanse inlichtingendiensten misbruikte om geheime informatie door te spelen aan de Israëlische regering, wordt op 21 november 2015 op vrije voeten gesteld. Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse Federale Bureau van Gevangenissen (FBO).

Advertentie

Jonathan Jay Pollard, geboren op 7 augustus 1954 in Galveston Texas als zoon van joodse ouders, bezocht Israël voor het eerst als student in 1970 als onderdeel van een wetenschappelijk programma naar het Weizmann Instituut in Rehovot.

Op 19 september 1979 werd hij aangenomen als inlichtingenanalist bij het Navy Field Operational Intelligence Office’s Anti-Terrorist Alert Center. Vijf jaar later, in 1984 werd hij gerekruteerd door Israël, nadat hij de Israëlische luchtmacht veteraan Aviam Sella ontmoette en die hem vertelde dat de VS informatie achterhield voor Israël. Pollard bood zelf aan om spionagewerkzaamheden voor Israël te doen.

Pollard werd een jaar later, op 21 november 1985, gearresteerd nadat duidelijk werd dat hij een spion was voor Israël. Hij werd in 1987 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor spionage.

Pollard is daarmee de enige persoon in de geschiedenis van de VS die een levenslange celstraf krijgt voor het bespioneren van een bondgenoot. Omdat zijn misdaad voor 1 november 1987 is gepleegd, komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating na 30 jaar in gevangenschap. Zijn vrijlating is volgens de officiële website van Gevangenissen in de VS gepland op 21 november 2015. De Israëlische Staat (IS) heeft op verzoek van zijn advocaat het Israëlische Staatsburgerschap verleend aan Pollard en gaf pas in 1998 openlijk toe dat Jonathan Pollard een spion was voor de Israëlische Staat.

Pollard wordt door veel Israëliërs en Amerikaanse extremistische joden gezien als een held. Sinds zijn aanhouding heeft iedere Israëlische premier gelobbyd voor zijn vrijlating. Volgens VS officials is de schade die Pollard’s spionage heeft berokkend aan de Amerikaanse regering slechts door Edward Snowden, de NSA klokkenluider, overtroffen.

Toen Israël lobbyde voor de vrijlating van Pollard tijdens het presidentschap van Clinton in 1998, dreigde de CIA chef George Tenet met opstappen indien dat zou gebeuren.

Pollard lekte satellietbeelden van het hoofdkantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Tunesië naar Israël. Die beelden werden vervolgens gebruikt voor “Operation Wooden Leg”, waarbij het hoofdkantoor van de PLO werd gebombardeerd resulterend in 200 tot 300 doden, de meesten van hen burgers. Yasser Arafat, de toenmalige leider van de PLO, was op dat moment niet in het hoofdkwartier en kwam zonder kleerscheuren van de Israëlische aanval af. Israël werd door de VN veroordeeld voor die aanval die in strijd was met het internationaal recht.

Ook speelde Pollard informatie door over de luchtverdediging van Libië en een keur aan informatie over conventionele en onconventionele militaire activiteiten van Marokko tot Pakistan en alle landen daartussen.


Waardeer je ons vrijwilligerswerk? Steun ons dan met een kleine donatie en blijf deze website in de lucht houden.

Storten kan op rekeningnummer NL66INGB0006182388 ten name van Stichting DutchTurks