Home Opinie Jodenhaat ook buiten Europa groot probleem

Jodenhaat ook buiten Europa groot probleem

Van onze correspondent D. van Esch

Advertentie

Begin vorige eeuw had Marokko de grootste populatie joden in de wereld. Marokko stond jarenlang bekend als tolerant. Joden en moslims leefden vreedzaam naast elkaar. De laatste jaren gaat het minder en is er steeds meer wrijving tussen moslims en joden. Dit komt door de partijen die bewust moslims tegen de joden opzetten. Er zijn vaker partijen geweest die bewust aanstuurden op rassenhaat, maar sinds enkele jaren is er één partij die bewust aanstuurt tot escalatie. Deze partij Al Hizb Horiya (AHH) is eigenlijk een verzameling van alle xenofoben en racisten. SredLiw, het kopstuk, en zijn partij zijn van mening dat er een complot is van Joden die de Marokkanen willen onderwerpen.

Partijleider SredLiw valt vooral op door zijn kunstmatig gebruinde huid. Hij probeert te verhullen dat hij oorspronkelijk blank was. Het resultaat is een vreemd ogende glanzende felle huidskleur die direct opvalt als je hem ziet. Hoewel hij het grootste gevaar is voor Joden in Marokko is er ook de zittende regering die steeds meer zijn beleid uitvoeren. Bij de minste uiting van het jodendom is er ophef.

Een joodse winkelier in Agadir: “Ik mocht van gemeente Agadir de avond voor Sabbat langer openbijven, maar SredLiw maakte hier zo een hoop kabaal over dat ik het niet meer veilig vond om open te blijven. Wettelijk gezien hebben we bijna dezelfde rechten, maar door de onderbuikgevoelens van een groot deel van de Marokkanen moeten we onszelf censureren”, aldus de winkelier die anoniem wenst te blijven.

De joodse presentator Dauoja beaamt dit laatste: “De lange tenen van de AHH aanhangers zijn lang. Je moet echt oppassen wat je zegt anders wordt je door de site bidunuslub.ma aan de schandpaal genageld met je NAW-gegevens en al”.

Dajoua werd zelf vooral bekend na een voorval waarin hij ‘Oh my god’ riep tijdens een achtbaanrit op Televisie. ‘Ya Rabb’ wat precies hetzelfde betekent, hoor je constant op de Marokkaanse televisie, maar owee als het een Jood betreft. Dan is de wereld te klein. AHH wilde de zender uit de lucht halen. SredLiw heeft persoonlijk geprobeerd de loopbaan van Dauoja te beëindigen.

Het doel van SredLiw is geen geheim. Hij heeft al eens bij een televisie interview aangegeven de joden uit Marokko te willen deporteren. Hij heeft al aangegeven dat een gewelddadige opstand tegen de Joden niet perse slecht hoeft te zijn. De politie mag wat hem betreft joodse jongeren letterlijk met scherp in de knieën schieten.

Ook zijn aanhangers worden steeds gewelddadiger. Als je de sociale media bekijkt schrik je van zijn aanhangers die bommen op synagogen willen gooien. Ze juichen bij elke dode jood, zelfs om onschuldige kleine kinderen.

In aanloop naar de deportatie, die er hopelijk niet gaat komen, probeert SredLiw de joden weg te pesten. De meesten zijn echter hier geboren en getogen en zijn feitelijk Marokkaan. Dit doet hij voornamelijk door middel van uitspraken, waarin hij aangeeft minder joden te willen in Marokko, synagogen te willen afbreken, joodse scholen te willen sluiten, families van criminele joden ook het land uit te zetten, joden verplichten te assimileren en de joodse cultuur achterlijk te noemen. De hoeveelheid racistische uitspraken zijn bijna niet te tellen. Ook komt hij zo nu en dan met spotprenten en films waarin hij joden aanvalt. Zo maakte hij vorig jaar stickers met de davidster. De blauwe lijnen veranderde hij in rode lijnen die bloed moeten voorstellen. Om onze lezers niet te choqueren herhalen we de teksten die hij toevoegde niet.

Je zou denken dat Jodenhaat nu hoog op de agenda staat van de Marokkaanse regering. Niets is minder waar. Terwijl Jodenhaat vier maal zoveel voorkomt als moslimhaat, heeft de regering het alleen over moslimhaat. Over het laatste wordt moord en brand geschreeuwd door politici en media terwijl jodenhaat volkomen wordt genegeerd of in een bijzin wordt genoemd.

Auteur: David van Esch
Twitter: @twee_maten
#SATIRE


Waardeer je ons vrijwilligerswerk en wil je het medium DutchTurks.nl helpen groeien? Overweeg dan een kleine gift op NL66 INGB0006 1823 88 ten name van Stichting DutchTurks (Swift/BIC: INGBNL2A).