Home Nieuws Jitse Akse die meevocht met Syrische tak terreurbeweging PKK niet vervolgd

Jitse Akse die meevocht met Syrische tak terreurbeweging PKK niet vervolgd

De Nederlandse ex-militair Jitse Akse, die meevocht met de Syrische tak van de terreurbeweigng PKK, de YPG, wordt door het OM niet vervolgd voor het doden van IS-strijders in Syrië.

Het Openbaar Ministerie heeft de strafzaak tegen Jitse, die werd verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië, geseponeerd. Het opsporingsonderzoek heeft volgens het OM onvoldoende bewijs opgeleverd dat A. persoonlijk betrokken is geweest bij het plegen van levensdelicten of pogingen daartoe.

Advertentie

In een interview aan het Algemeen Dagblad vertelde Jitse in januari over zijn rol in de strijd tegen IS. Vorig jaar zou hij met de aan terreurbeweging PKK gelieerde YPG tien maanden lang hebben gevochten tegen IS. Na zijn verblijf in Nederland was hij van plan om terug te gaan en strijders op te leiden.

Srebrenica

Jitse maakte als Dutchbatter de val van Srebrenica mee, waar duizenden moslimmannen werden afgeslacht terwijl Nederlandse militairen niet ingrepen. In 2003 zou zijn contract bij de Luchtmobiele brigade niet verlengd zijn vanwege bezuinigingen. Omdat hij het militaire leven miste, kwam hij terecht bij de YPG, de Syrische tak van de terreurgroep PKK.

A. werd op 13 januari 2016 aangehouden op verdenking van moord naar aanleiding van zijn uitlatingen in de media over zijn deelname aan de strijd tegen IS. Hij zou naar eigen zeggen hebben meegevochten aan de zijde van de Koerdische gewapende beweging YPG.

Onder verantwoordelijkheid van het OM heeft de politie onderzoek gedaan naar mogelijk door A. gepleegde strafbare feiten. Het ging daarbij om onderzoek aan inbeslag genomen voorwerpen, onderzoek naar het optreden van A. voor de YPG in de regio en periode waarin hij voor die groepering actief was. Verder deed de politie onderzoek naar mogelijke getuigen van A.’s handelen in Syrië en onderzoek naar aanleiding van zijn eigen uitlatingen in de (sociale) media.

Eigenmachtig

Het OM stelde een strafrechtelijk onderzoek in omdat het niet toelaatbaar is dat burgers eigenmachtig en op eigen gezag waar ook ter wereld deelnemen aan een gewapend conflict en zich daarbij het recht toe-eigenen om te beschikken over leven en dood van anderen. In dergelijke omstandigheden is het gebruik van  – zo nodig dodelijk – geweld uitsluitend voorbehouden aan de krijgsmacht. Het optreden van de krijgsmacht is met een heel scala aan regels en waarborgen omgeven. Gebruik van militair geweld wordt in elk individueel geval door het OM getoetst.

Maatschappelijke discussie

Naar aanleiding van de aanhouding van A. is maatschappelijk onbegrip ontstaan. Als er echter –  zoals in deze zaak –  concrete aanwijzingen voor strafbare feiten, doet het OM daar onderzoek naar, ongeacht bij wie deze persoon zich heeft aangesloten en tegen wie hij heeft gevochten. Het doel daarvan is om vast te stellen of hij zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige strafbare feiten.

Spannend verhaal

Na zijn aanhouding verklaarde A. bij de rechter-commissaris dat zijn uitlatingen in de media niet meer waren dan een spannend verhaal. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht, ook tegenover de politie.

De waarde van de uitlatingen van A. liet zich verder moeilijk toetsen, zeker nu ze niet werden ondersteund door enig ander bewijs. Onderzoek ter plaatse is in de huidige (oorlogs)omstandigheden geen begaanbare weg. Bovendien ontbraken daarvoor ook concrete aanknopingspunten.

A. is door het OM in een persoonlijk gesprek op de hoogte gebracht van de sepotbeslissing. Hij is daarbij nogmaals gewezen op de ontoelaatbaarheid van eigenmachtig deelnemen van burgers aan een gewapend conflict.