Home Entertainment Jeugdfilm van Turks-Nederlandse Arzu Kökeng genomineerd voor Emmy Award

Jeugdfilm van Turks-Nederlandse Arzu Kökeng genomineerd voor Emmy Award

De Turks-Nederlandse filmmaakster Arzu Kökeng is met haar jeugdfilm Dede: Mehmet met de gele laarzen genomineerd voor de prestigieuze Emmy Award. De film is deels geïnspireerd op haar eigen jeugd en dingt mee in de categorie ‘kindertelevisiefilms en -miniseries’.

“Of we winnen of niet: alleen al genomineerd worden is een droom die uitkomt. Ik sprong een gat in de lucht en begon spontaan te dansen toen ik het hoorde,” verklaart Kökeng tegenover De Gelderlander.

Advertentie

Dede vertelt het verhaal van de 11-jarige Merel, die erachter komt dat haar biologische grootvader, niet de onlangs overleden Teun, maar een knappe Turkse gastarbeider genaamd Mehmet is. Oma Tini heeft Mehmet destijds niet kunnen weerstaan. Hoewel Merel’s moeder Selma, die altijd heeft geweten dat Teun haar stiefvader is, het haar verbiedt om contact te zoeken met Mehmet, gaat ze toch op zoektocht. Haar enige aanwijzing is een naam en een versleten foto waarop opa Mehmet stoer op een gele BMW motor zit. Merel krijgt bij haar zoektocht hulp van de populairste en knapste jongen op school: de Turkse Emre.

Kökeng schreef de film, die geregisseerd is door Tamara Miranda en geproduceerd in samenwerking met Corrino en KRO-NCRV, losjes gebaseerd op haar eigen verleden. Zij kwam er op haar twaalfde achter dat ze een Portugese halfbroer bleek te hebben. Tegenover DutchTurks verklaart Kökeng dat ze een grote fan is van de Turkse muzieklegende Barış Manço en dat opa Mehmet qua uiterlijk ook gebaseerd is op Manço uit de muziekclip Sarı Çizmeli Mehmet Ağa.

Dede sleepte eind vorig jaar al op een kinderfilmfestival in Chicago een prijs binnen. In Cannes neemt Dede het op tegen twee Duitse en een Engelse film. De uitreiking van de Emmy Awards vindt plaats op 4 april.