Home Nieuws Jamal (15) voelt schaamte na racistische mishandeling

Jamal (15) voelt schaamte na racistische mishandeling

De vijftienjarige Syrische vluchteling Jamal, die afgelopen week wereldnieuws werd als slachtoffer van een racistische mishandeling, spreekt zich voor het eerst uit over wat hem is overkomen op school. Hij voelt schaamte over wat er is gebeurd, zegt hij.

Advertentie

Jamal is met zijn familie de Syrische burgeroorlog ontvlucht en woonde sinds twee jaar in Groot-Brittannië, maar werd al maandenlang gepest door een groep racistische leerlingen op de Almondbury Community School in Huddersfield. Ook zijn zusje was het slachtoffer van racistische pesterijen.

Toen ik iedereen zag kijken naar deze video voelde ik schaamte over wat er is gebeurd. Ik zat er echt mee. Ik had het gevoel dat ik mijn huiswerk niet kon maken. Ik werd midden in de nacht wakker en moest huilen. Ze denken dat ik anders ben,” aldus Jamal. Op de vraag of er racisme is op zijn school zegt Jamal dat het er heel slecht aan toe is en dat hij vaak werd uitgescholden. Volgens de leerling heeft de school er te weinig aan gedaan om het probleem te voorkomen of te verhelpen.

De dader van de racistische mishandeling is de 16-jarige Bailey Mclaren. Bailey komt uit een gewelddadig en racistisch gezin en uit zich op Sociale Media vol lof over de rechtsextremist Stephen Yaxley-Lennon die zich de laatste jaren onder het pseudoniem Tommy Robinson manifesteert als één van de drijvende krachten van het rechts-extremisme in Groot-Brittannië.

Voor Jamal en zijn gezin is inmiddels een crowdfundingsactie opgestart waarmee binnen anderhalve dag al bijna 150.000 EURO is opgehaald.