Home Nieuws IUR: “Tolereren PKK wekt indruk dat ISIS ook OK is”

IUR: “Tolereren PKK wekt indruk dat ISIS ook OK is”

“Aan PKK gelieerde organisaties hebben op zaterdag 5 december een betoging gehouden voor de Islamitische Universiteit Rotterdam,” dat laat de IUR weten in een persverklaring. Dit gebeurde naar aanleiding van uitspraken van de rector over de in Turkije doodgeschoten advocaat Tahir Elçi. De rector schreef daarover “Su testisi su yolunda kirilir”, wat “De waterkruik, breekt op weg van/naar het water” betekent. Vermoedelijk doelend op de vele vijanden die de voorzitter van de orde van advocaten in Diyarbakir had

Advertentie

De Islamitische Universiteit laat in een persverklaring weten dat de betoging van de groep van zo’n 50 personen niets met een betoging tegen de uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam te maken heeft, maar dat het protest vooral een anti-Turkije protest was. Zo werd volgens de IUR een uitgestrekte hand van een IUR-medewerker geweigerd en begon de groep allerlei leuzen te scanderen tegen de Turkse Staat en diens strijd tegen de terreur in het Oosten van Turkije. De aan de PKK gelieerde organisaties hadden volgens de IUR vlaggen bij zich van de PKK en foto’s van het kopstuk van de terreurbeweging PKK, Abdullah Öcalan, die vastzit vanwege de wandaden die aan 40.000 mensen het leven hebben gekost.

In de persverklaring staat verder dat de Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, reeds vijftig jaar een publiek figuur met groot aanzien in Turkije is. De rector heeft volgens IUR zijn afkeuring uitgesproken tegen iedere vorm van terreur, zij het PKK zij het DAESH (ISIS). IUR-woordvoerder E. Gökçekuyu verklaarde tegenover RTV Rijnmond dat de rector als publiek persoon en juist als een academicus het debat op prikkelende wijze mag aanzwengelen. ‘Is het niet tijd dat wij in Nederland een duidelijk standpunt innemen wat het begrip ‘terreur’ betreft’ aldus Gökçekuyu. De begripsverwarring wekt volgens het IUR de suggestie bij jongeren dat ISIS dan ook OK zou zijn. Het bestuur is niet van mening dat de rector de wet heeft overtreden met zijn uitspraak.

Woordvoerder Gökcekuyu sloot af met de boodschap dat rector Prof. Dr. Akgündüz (het IUR-bestuur) de intentie heeft om met minister Jet Bussemaker op zeer korte termijn een constructief gesprek te voeren gezien de urgentie binnen het huidig maatschappelijk debat en de daarmee gemoeide frictie tussen minderheden die momenteel binnen de Nederlandse samenleving aanwezig is.