Home Nieuws Istanbul heeft meer Syrische vluchtelingen dan heel Europa zegt David Miliband

Istanbul heeft meer Syrische vluchtelingen dan heel Europa zegt David Miliband

Hoofd van het International Rescue Committee zegt dat Turkije bijna twee miljoen vluchtelingen heeft en zegt dat de stijgende aantallen wereldwijd een “griezelig wereldrecord” zijn.

Advertentie
Photograph*: Alkis Konstantinidis/Reuters via URL TheGuardian.com *Haberim Yokmuş Gibi Çek Panpa (Neem de foto alsof het spontaan is).

“Bijna 60% van de vluchtelingen leven in steden vandaag de dag en er zijn momenteel meer Syrische vluchtelingen in Istanbul dan in de rest van Europa,” zegt het hoofd van het International Rescue Committee.

David Miliband verklaarde tegenover AP in een interview op maandag dat het iconische beeld van vluchtelingen die in een kamp worden gehuisvest is veranderd. Er zijn volgens hem zoveel mensen op de vlucht voor conflicten en chaos, dat er geen ruimte voor hen is in kampen. Even belangrijk is, zei hij, dat de meeste mensen niet in vluchtelingenkampen willen wonen en wanneer ze voor een langere tijd ontheemd zijn, graag de eigen kost willen verdienen, zelfs als dat betekent dat ze op de zwarte markt moeten werken.

Miliband gaf het voorbeeld van Istanbul, zonder feiten en cijfers te noemen.

Zijn International Rescue Committee zegt dat er momenteel meer Syrische vluchtelingen in Istanbul zijn – ongeveer 366.000 – dan in heel Europa bij elkaar.

Momenteel zijn er meer dan 20 miljoen vluchtelingen in de gehele wereld, inclusief 2 miljoen in Turkije en 40 miljoen ontheemden in eigen land, wat Miliband “Een griezelig wereldrecord” noemt.

Francois Crepeau, de speciaal onderzoeker vluchtelingenrechten van de VN, zei op vrijdag dat twee miljoen vluchtelingen uit het Midden Oosten zullen moeten worden gevestigd in Europa binnen een termijn van vijf jaar. Wat inhoudt dat er 400.000 vluchtelingen per jaar verdeeld moeten worden over de 28 Europese landen.

Miliband zei dat er geen twijfel over kan bestaan dat een continent met 500 miljoen inwoners moet kunnen omgaan met 400.000 vluchtelingen per jaar, “maar het moet worden gedaan op een competente manier.”

De IRC heeft recentelijk meer dan 800 gezinnen bevraagd die in en rondom de Turkse stad Izmir verblijven, 80% van hen gevlucht uit door oorlog verscheurde landen als Syrië en Irak, maar ook gezinnen die conflictgebieden in Afghanistan en Pakistan ontvluchtten. Volgens het IRC zijn de meesten van hen vluchtelingen, geen economische migranten, die naar Europa hopen te kunnen.

Miliband zegt dat een absolute meerderheid van hen het klip en klaar heeft aangegeven niet terug te zullen gaan en dat ze hun huis en haard hebben verkocht en hun spaargeld bij elkaar hebben geschraapt om de mensensmokkelaars te betalen die hen naar Turkije konden brengen. Volgens het IRC kan bijna 40% van de geïnterviewden niet de naar schatting $ 3.500 opbrengen om de smokkelaars te betalen hen naar Europa te brengen.

Miliband gaf aan dat de groei van illegale mensensmokkel wordt aangewakkerd door het gebrek aan legale manieren om in Europa te geraken, zoals ook eerder werd betoogd door professor Hans Rosling.

Bron: The Guardian.