Home Nieuws Israëlische spyware op smartphones door lek in Whatsapp

Israëlische spyware op smartphones door lek in Whatsapp

Een kwetsbaarheid in de berichtenapplicatie Whatsapp staat aanvallers toe om Israëlische spyware te injecteren op een telefoon, zo verklaart het bedrijf en een Spyware Technologie dealer tegenover de Financial Times. Met de besmetting kan men van afstand de camera en microfoon van je toestel op afstand besturen en het gehele toestel uitlezen.

Advertentie

Volgens het berichtenbedrijf Whatsapp, dat eigendom is van Facebook, is het lek begin mei ontdekt. Door het lek kan men Israëlische spyware installeren op nietsvermoedende telefoongebruikers van zowel I-phones evenals Android-toestellen, door een oproep te doen binnen Whatsapp. De oproep hoeft niet eens opgenomen te worden om de Spyware te installeren. Alleen over laten gaan is voldoende om je telefoon te besmetten.

De code die gebruikmaakt van het lek is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group en wordt ook gebruikt door onvrije landen zoals Israël en Saudi-Arabië om critici van beide regimes te bespioneren. Zo maakte Saudi Arabië gebruik van de Spyware om journalist Jamal Khashoggi te bespioneren. Khashoggi, die zich kritisch uitliet over de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman, werd later naar het Saudisch consulaat in Istanbul gelokt, waar hij werd vermoord en in stukken gehakt door een moordeskader.

De NSO-spyware waarmee het bespioneren gebeurt, heet PEGASUS en wordt gebruikt om de microfoon en camera van een toestel op afstand aan te zetten en de telefoon compleet uit te lezen, inclusief locatiegegevens. PEGASUS werd afgelopen weekend nog gebruikt bij een poging om het toestel van een mensenrechtenadvocaat in het Verenigd Koninkrijk te hacken. De advocaat staat meerdere cliënten bij, waaronder een vriend van Jamal Khashoggi, wiens telefoon ook was besmet met het virus. Hij klaagde het Israëlische bedrijf NSO afgelopen december aan. Volgens Citizen Lab, die onderzoek doet naar het gebruik van de spyware, is de nieuwe poging om te hacken mislukt. Andere advocaten die aan vergelijkbare zaken werken, werden op traditionele wijze bespioneert door mensen die zich voordeden als potentiële cliënten of donateurs, die vervolgens informatie probeerden los te peuteren over lopende zaken.

NSO verkoopt haar producten aan onvrije landen zoals Saudi Arabië en Westerse inlichtingendiensten. De waarde van het bedrijf wordt geschat op zo’n 1 miljard DOLLAR. Het Spyware-programma wordt gereguleerd door het Israëlische ministerie van Defensie. Whatsapp treft inmiddels maatregelen om het lek te dichten.

Saudi’s kregen hulp van Israëlisch bedrijf bij het bespioneren van Khashoggi