Home Nieuws Israëlische bezettingssoldaten doden neef (17) verzetsheldin Ahed Tamimi tijdens razzia

Israëlische bezettingssoldaten doden neef (17) verzetsheldin Ahed Tamimi tijdens razzia

Israëlische bezettingssoldaten hebben in het noorden van de door israël bezette Westelijke Jordaanoever de 17-jarige Musab Tamimi gedood bij een razzia. De moord op de 17-jarige jongen is de eerste van het israëlisch bezettingsleger in 2018.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gaat het om de 17-jaar oude Musab Firas al-Tamimi uit het dorpje Deir Nitham, waar hij woensdag dodelijk is geraakt in zijn nek.

Musab overleed kort nadat bezettingssoldaten een kogel in zijn nek schoten,” aldus Maria Aqraa namens het ministerie.

Musab werd nog overgebracht naar een ziekenhuis in Ramallah, maar hij kon niet meer gered worden. Volgens Aqraa was Musab geraakt tijdens een confrontatie met het israëlisch leger.

Het israëlisch regime wil het verzet van de Palestijnse Tamimi familie in de regio breken en organiseert nachtelijke razzia’s in de dorpen Deir Nitham en Nabi Saleh, waar ze binnenvallen, de bewoners provoceren, huizen overhoop halen en geluidsbommen in de straten gooien. Zo ook woensdagochtend om 8 uur. Jongeren die de soldaten zagen binnenkomen, waaronder de 17-jarige Musab, gingen de straat op om de israëlische bezettingssoldaten te confronteren, maar krijgen vaak te maken met dodelijk geweld.

Musab’s nichtje, de bekende Palestijnse verzetsheldin Ahed Tamimi, die opgroeide onder de israëlische bezetting van haar thuisland werd op 19 december gegijzeld bij een nachtelijke razzia, daags nadat ze ongewapend zwaarbewapende soldaten van het woonerf van haar familie probeerde te weren. Op videobeelden van het incident is te zien hoe soldaten illegaal het erf van de familie betreden. Ahed wordt tot twee keer toe geslagen, zo is te zien op de beelden. Ook zij duwt en slaat één van de soldaten die haar heeft geslagen. Volgens de vader reageerde Ahed zo heftig omdat haar 15-jarig neefje dagen ervoor in het gezicht werd geschoten en ternauwernood ernstige verwondingen overleefde.

Ahed werd na haar arrestatie ook overgebracht naar de beruchte israëlische kindermartelgevangenis Moscobiyeh, volgens het internationaal recht een onwettige deportatie. Het verplaatsten van beschermde personen van bezette gebieden naar de bezettende macht wordt beschouwd als een onwettige deportatie. Deze vorm van schending van het internationaal recht is voor israël meer regel dan uitzondering. Het israëlisch regime heeft 12 aanklachten voorbereid voor Ahed Tamimi.

Israël voert een actief beleid van illegale onteigeningen, annexatie, militaire bezetting en etnische zuiveringen uit, waarmee het een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk probeert te maken door nieuwe ‘facts on the ground’ te creëren. Zo ook bij het dorpje waar de familie Tamimi woont. De Palestijnen verzetten zich tegen de illegale landroof door de israëlische staat ten behoeve van de illegale joodse nederzetting Halamish.