Home Economie Israëlische bank betrokken bij FIFA schandaal

Israëlische bank betrokken bij FIFA schandaal

Bank Hapoalim, de grootste geldschieter van Israël, was een van de vele banken die vorige week door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd aangehaald in de aanklacht tegen de FIFA ambtenaren. Zij zouden gebruik hebben gemaakt van verschillend banken, waaronder Hapoalim die naar schatting 10% van de transacties zou hebben uitgevoerd.

Advertentie

De Zwiterse vestiging van Hapoalim in Zürich werd zes keer genoemd in de 164-pagina’s tellende aanklacht als kanaal voor overdracht van gelden in 2013 tussen twee rekeningen, waarvan één behorende tot de Datisa groep en één tot Hugo en Mariano Jinkis, in naam van een Panamees bedrijf.

Datisa controleerde volgens de aanklacht tegen 14 FIFA ambtenaren drie afzonderlijke marketingbedrijven die naar verluidt de rechten verkregen voor de Copa America, een toernooi in Zuid-Amerika, in ruil voor een betaling van $ 110.000.000 aan FIFA ambtenaren. Hugo en Mariano Jinkis zijn opdrachtgevers van Full Play, een ander sport-media en marketing bedrijf met het hoofdkantoor in Argentinië, dat een centrale rol speelde in de FIFA-affaire.

De in de aanklacht genoemde banken wordt niets ten laste gelegd, maar de waarnemend Amerikaanse advocaat voor het Oostelijk district van New York, Kelly Currie, verklaarde tegenover verslaggevers dat nog wordt onderzocht of alle leidinggevenden op de hoogte waren van medeplichtigheid aan het witwassen van geld en omkoping. De gelden in het decennia oude omkoopschandaal passeerden ook enkele van de grootste Amerikaanse banken, waaronder Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America. Ook de Britse bank HSBC en de Zwiterse banken Julius Bauer en UBS worden genoemd in het omkoopschandaal meldt de Financial Times.

Het is niet de eerste keer dat de Israëlische bank Hapoalim in opspraak raakt. De controversiële bank financierde de bouw en uitbreiding van talloze illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestina.