Home Nieuws Israëlisch bezettingsleger schoot onschuldige verstandelijk gehandicapte Palestijn dood

Israëlisch bezettingsleger schoot onschuldige verstandelijk gehandicapte Palestijn dood

Uit beelden van beveiligingscamera’s die zijn vrijgegeven door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem blijkt dat soldaten van het Israëlisch bezettingsleger een onschuldige verstandelijk gehandicapte Palestijn van 22 jaar oud hebben doodgeschoten.

B’tselem noemt de moord onwettelijk en onrechtvaardig. Op de video is te zien hoe de 22-jarige Mohammad Hossam Abdel Latif Ihbali op straat in Tulkarem in het noorden van de Westelijke Jordaanoever loopt. Terwijl hij wegloopt van een groepje Israëlische soldaten wordt hij van achteren door het hoofd geschoten.

Alhoewel Israël claimt dat er ongeregeldheden waren op het moment dat Ihbali werd doodgeschoten, falsifiëren de beelden deze Israëlische bewering. Er waren geen ongeregeldheden en geen gewelddadigheden tussen Palestijnen en het Israëlisch leger op het moment dat Ihbali werd vermoord. Twee uur daarvoor vielen honderd soldaten van het Israëlisch bezettingsleger Tulkarem binnen om invallen te plegen in verschillende Palestijnse huizen. Enkele jongeren bekogelden de soldaten op dat moment met stenen. De moord op Ihbali vond echter plaats in een ander deel van de stad, op een moment dat er geen ongeregeldheden waren.

Het Israëlisch leger zegt dat het een onderzoek heeft geopend naar de moord, maar de mensenrechtenorganisatie B’tselem zegt dat deze onderzoeken niet bedoeld zijn om de waarheid te achterhalen. Uit onderzoek van de mensenrechtenorganisatie blijkt dat het zelden komt tot een veroordeling van dergelijke buitengerechtelijke executies.

Afgelopen vrijdag werd door het Israëlisch leger ook al een 4-jarig Palestijns kind vermoord. De 4-jarige Ahmed Abu Abed werd vanaf de Israëlische kant van de grens met Gaza door het hoofd geschoten door een sluipschutter en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.