Home Nieuws Israëlisch bedrijf aangeklaagd voor medeplichtigheid bij moord Khashoggi in Saudisch consulaat

Israëlisch bedrijf aangeklaagd voor medeplichtigheid bij moord Khashoggi in Saudisch consulaat

Een vriend van de vermoordde Saudi Arabische journalist Jamal Khashoggi, Omar Abdulaziz, heeft het Israëlisch bedrijf NSO group aangeklaagd omdat het software heeft geleverd aan Saudi Arabië waarmee zijn telefoon is gehackt en Khashoggi is bespioneerd. Er bestaat internationaal geen twijfel over het feit dat de Saudi Arabische kroonprins Mohammad bin Salman bevel heeft gegeven tot de moord op Khashoggi.

Advertentie

Saudi Arabië zou met het spionageprogramma PEGASUS Whatsapp-gesprekken tussen Khashoggi en Abdulaziz hebben onderschept. CNN kreeg 400 Whatsapp-berichten tussen Abdulaziz en Khashoggi onder ogen waarin Khashoggi flink uithaalt naar de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman. Hoewel Khashoggi in zijn columns terughoudendheid betrachtte in kritiek, beschreef hij MBS in die gesprekken als een ‘Beest’ een ‘Pac-man’ dat alles op zijn pad verslindt, zelfs zijn aanhangers. Saudi Arabië heeft al deze gesprekken kunnen meelezen met behulp van Israëlische software.

Volgens Abdulaziz heeft het hacken van zijn smartphone een belangrijke rol gespeeld in wat Jamal is overkomen. Edward Snowden bevestigde eerder dat met software van het Israëlisch bedrijf NSO de telefoon van Abdulaziz is gehackt en Khashoggi werd gevolgd. Volgens NSA-klokkenluider Snowden was de telefoon van Abdulaziz geïnfecteerd met NSO spyware PEGASUS. Die software stond de Saudi’s toe om informatie te verzamelen over Khashoggi. Citizen Lab deed onderzoek naar de spyware die de Saudi’s gebruikten en concludeert nu dat men in meerdere landen doelwitten infecteerde en volgde, zoals in Bahrein, Canada, Egypte, Frankrijk, Irak, Jordanië, Libanon, Marokko, Qatar, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Netanyahu’s “Bondgenoot”

Saudi Arabië gebruikt al enige tijd geavanceerde Israëlische spionage-technologieën die het heeft aangekocht met een deal ter waarde van 250 miljoen dollar. De Israëlische tech staat het land toe om journalisten, activisten en andere opponenten ongehinderd te bespioneren. Beide landen onderhouden officieel geen banden met elkaar, maar zoeken in het geheim wel toenadering. Voor Israël is het belangrijk dat de roekeloze Saudische kroonprins Mohammad bin Salman aanblijft. Netanyahu beschouwt MBS als bondgenoot in Israël’s gedroomde oorlog tegen Iran en heeft er bij de Trump-regering op aangedrongen, samen met de Egyptische couppleger Abdel Fatah al-Sissi, om MBS te ontzien na de brute moord op journalist Khashoggi.

Saudi’s kregen hulp van Israëlisch bedrijf bij het bespioneren van Khashoggi