Home Nieuws Israël zet directeur Human Rights Watch uit het land, Netanyahu-regime allergisch voor...

Israël zet directeur Human Rights Watch uit het land, Netanyahu-regime allergisch voor mensenrechten en persvrijheid

Israëlische Staat heeft op 7 mei de werkvergunning voor Human Rights Watch directeur Omar Shakir ingetrokken en hem bevolen om Israël binnen 14 dagen te verlaten. Volgens de Israëlische Staat is het vanwege de vermeende steun van Shakir voor de boycot van Israël.

Het besluit van Israël is gebaseerd op een dossier van Shakir’s activiteiten van de afgelopen tien jaar, waarvan het grootste deel van voor zijn dienstbetrekking bij Human Rights Watch. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken gaf Shakir een jaar geleden een werkvergunning, nadat hem deze aanvankelijk werd geweigerd, maar trekt deze nu in.

Human Rights Watch en Shakir ontkennen dat ze een boycot van Israël aanmoedigen. HRW hekelt de beslissing van Israël en noemt het een unicum.

“Dit is de eerste keer dat Israël één van onze medewerkers uitwijst, sinds we dertig jaar geleden zijn begonnen met het monitoren van Israël en de bezette [Palestijnse] gebieden. Maar het is één van vele recente voorbeelden van Israël’s groeiende intolerantie van hen die kritisch zijn over de mensenrechten in het land,” aldus HRW-woordvoerder Levine.

Hoewel westerse media de donkere kant van het land weinig laten zien, is het geen geheim dat Israël het niet zo nauw neemt met de persvrijheid en mensenrechten in het land. Zeker wanneer het niet-joden betreft. In april werden twee journalisten die verslag deden van demonstraties in Gaza vermoord door het Israëlisch bezettingsleger. In 2015 werden Turkse journalisten uit Israël gedeporteerd, terwijl de Nederlandse NRC-journalist Derk Walters in 2017 werd bevolen om het land te verlaten.