Home Nieuws Israël wil vooral zelf profiteren van wederopbouw Gaza

Israël wil vooral zelf profiteren van wederopbouw Gaza

Een schandaal is aan het brouwen rondom claims dat Israël miljoenen verdient aan het de facto beleid om de niet uit Israël afkomstige bouwmaterialen die als hulp zijn aangeboden, te weren om ingevoerd te worden in de Gaza strook. Dat meldt EurActiv.com op haar website.

Advertentie

Minstens 65.000 tot 130.000 Palestijnen zijn volgens schattingen dakloos na de 7 weken durende Israëlische bombardementen. Naast huizen, ligt de complete infrastructuur in Gaza variërend van waterontziltingscentra tot elektriciteitscentrales in puin. Volgens de officiële lezing van het Ministerie van Infrastructuur en huisvesting zijn er meer dan 9800 huizen compleet verwoest, nog eens 8000 huizen zijn grotendeels verwoest en onbewoonbaar verklaard en zijn er 6000 huizen gedeeltelijk verwoest. 20.000 complete families zouden dakloos geworden zijn, na de bombardementen van de terreurstaat Israël.

“Als je wilt dat hulpgoederen Gaza bereiken, zullen ze bijna onvermijdelijk van Israëlische bronnen komen,” aldus een EU-functionaris. “Ik denk niet dat je het ergens geschreven zult zien staan in het officiële beleid, maar wanneer je gaat onderhandelen met de Israëliers, dan is dit wat er gebeurt. Het verhoogt de bouw- en transactiekosten en dit is een politiek probleem dat moet worden aangepakt”.

Als ook de veiligheidsbeperkingen die Israël op hulp van buitenaf legt, “kan het erg lastig zijn om bouwmaterialen te exporteren naar Gaza,” zei de EU-official. “Veel van de goederen voor de private bouwsector in Gaza belandde in de Israëlische haven van Ashdod en werd daar gedurende langere tijd vastgehouden, maanden, dan wel jaren, zodat er de facto geen andere keuze was dan bij Israëlische bedrijven te kopen.

De bron voegde eraan toe dat de Israëlische economie miljoenen euro’s heeft geprofiteerd van dit beleid en dat dit een weloverwogen strategie van de Israëliërs is.

De Europese commissie doneert ieder jaar circa € 300 miljoen ontwikkelingshulp aan de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en ongeveer € 200 million aan humanitaire hulp.

De bewering van de EU-ambtenaar wordt ondersteund door internationale organisaties benaderd door EurActiv en komt in grote lijnen overeen met de bevindingen in een VN-rapport dat later vandaag zal worden gepubliceerd.

Volgens een studie van De Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) gaat de helft van alle hulp aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza  dat  zal zeggen dat de helft van alle donoren hulp aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza – waarvan het VN-orgaan stelt dat het een monopolistische markt is – door Israël ten dienste van haar eigen tekort op de handelsbalans wordt besteed

Internationaal is er in sterke bewoordingen gereageerd op de claims van de EU-official. “Het is schandalig dat een land dat net 25.000 huizen heeft gesloopt, eist te kunnen meeprofiteren van de wederopbouw ten koste van de internationale gemeenschap,” vertelde een westerse diplomaat EurActiv.
“Dit is een gotspe met een hoofdletter!” Zei hij.

Mahmoud el-Khafif, UNCTAD’s speciale coördinator voor hulp aan het Palestijnse volk, vertelde EurActiv dat hij geloofde dat de vorderingen van de EU-ambtenaar juist zijn.

“Als je kijkt naar staal of cement, dan denk ik dat de enige bron daarvoor Israël is,”  zei hij. “Het is naar mijn mening als econoom een ernstig probleem. Wat er in Gaza gebeurde en wat er gebeurt in de Westelijke Jordaanoever in termen van de bezetting van Area C, dan zien we een continue proces van pogingen om het productieve vermogen van de Palestijnse economie tegen te werken en te verminderen, om het importeren van producten van Israëlische bedrijven als enige alternatief over te laten”.

Zelfs voor de recente Gaza oorlog, was de werkloosheid in Gaza 36% en waren de mensen armer dan in de jaren 1990, toen het Oslo vredesproces begon.

De wederopbouw van de ernstig gehavende Strip zal onder het huidige regime van beperkingen 20 jaar duren, volgens een rapport dat eerder deze week is gepubliceerd door Shelter Cluster, een NGO die onder voorzitterschap van de Noorse Vluchtelingen Raad, samenwerkt met de UNHCR en het Internationale Rode Kruis.

“Met minstens 20.000 woningen beschadigd of vernield, met kilometers lange water-infrastructuur verwoest, met miljoenen liters ongezuiverd rioolwater die iedere dag de zeen instroomt en de corrosieve effecten van de blokkade, zal de duurzaamheid van Gaza nog maar van korte duur zijn,” zei hij.

Meer dan 2.100 Palestijnen – voornamelijk burgers – werden gedood door Israël tijdens de recente terreurcampagne met de misleidende naam “Protective Edge”. De internationale inspanningen voor de wederopbouw in Gaza kan meer dan $ 6 miljard dollar kosten, volgens de Palestijnse vice-premier.