Home Nieuws Israël wil filmen en fotograferen van soldaten strafbaar stellen

Israël wil filmen en fotograferen van soldaten strafbaar stellen

De Israëlische Staat bespreekt een wetsvoorstel waarin het filmen van soldaten of het anderszins vastleggen van hun handelingen strafbaar wordt gesteld. Onder andere joodse organisaties zoals B’tselem die de IDF monitoren zouden daardoor hun werk niet meer kunnen doen.

Advertentie

Israël zou met deze nieuwe wet de persvrijheid aan banden leggen en de enige vorm van controle op Israëlische bezettingssoldaten in de Westelijke Jordaanoever en de bezettingssoldaten die de belegering van de openluchtgevangenis Gaza in stand houden, uit de weg ruimen.

Het wetsvoorstel is ingediend door Knesset-lid Robert Ilatov van de extreemrechtse joodse partij Yisrael Beiteinu. Journalisten die een oorlogsmisdaad vastleggen zouden met het wetsvoorstel een celstraf opgelegd kunnen krijgen tot wel 10 jaar.

Defensieminister Avigdor Lieberman verdedigde het wetsvoorstel, omdat het volgens hem zou betekenen dat het voor IDF-soldaten betere werkomstandigheden zou creëren. Met de wet zouden soldaten zoals Elor Azaria, die een gewonde Palestijn standrechtelijk executeerde en alleen kon worden gepakt en lichtelijk berecht omdat beelden van de executie naar buiten kwamen, vrijspel hebben in de bezette gebieden.

Lieberman zelf is overigens ook niet van onbesproken gedrag. In 2003 stelde Lieberman nog voor om duizenden Palestijnse gevangenen in de Rode Zee te verdrinken en bood aan om de bussen daarvoor te regelen, terwijl hij in mei 2006 suggereerde dat Palestijnse parlementsleden in de Knesset zouden moeten worden vermoord en ontrouwe Arabische inwoners van Israël zouden moeten worden onthoofd met een bijl.