Home Nieuws Israël wil doodstraf, maar niet voor joden

Israël wil doodstraf, maar niet voor joden

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn goedkeuring verleend aan een wetsvoorstel waarin wordt geregeld dat Palestijnse gevangenen ter dood gebracht kunnen worden. De wet geldt alleen voor Palestijnse gevangenen en niet voor joodse Israëliërs.

Advertentie

In december 2017 werd al duidelijk dat het Israëlisch parlement zou stemmen over een ontwerpwet over het herinvoeren van de doodstraf. Deze wet heeft alleen betrekking op de Palestijnen en niet op joden, volgens de Israëlische minister van defensie Avigdor Lieberman, een voormalige uitsmijter van een nachtclub in Moldavië.

Netanyahu gaf afgelopen zondag het groene licht aan zijn partij Likud om de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman te ondersteunen bij het invoeren van de wet. Israël kent al een actieve doodstraf, maar als voorwaarde daarvoor moeten drie rechters van een militaire rechtbank een unaniem oordeel vellen. De nieuwe wet van de racistische Israëlische partij ruimt deze voorwaarde uit de weg. Met de nieuwe wet zou het oordeel van twee van de drie rechters volstaan om een gevangene om het leven te brengen. De laatste gevangene die ter dood is veroordeeld was SS’er Adolf Eichmann.

Zowel Netanyahu als Lieberman zijn controversiële moordlustige politici. Laatstgenoemde stelde voor dat Israël Egypte en Palestina van de kaart zou moeten vegen, door onder andere de Aswan-dam te bombarderen. In 2001 stelde Lieberman voor om de Westelijke Jordaanoever op te delen in vier stukken, de centrale Palestijnse autoriteit af te schaffen en het reizen tussen de vier stukken voor Palestijnen te verbieden. In 2003 stelde Lieberman nog voor om duizenden Palestijnse gevangenen in de Rode Zee te verdrinken en bood aan om de bussen daarvoor te regelen, terwijl hij in mei 2006 suggereerde dat Palestijnse parlementsleden in de Knesset zouden moeten worden vermoord.