Home Nieuws Israël wil Armeense “genocide” erkennen om Turkije terug te pakken vanwege kritiek...

Israël wil Armeense “genocide” erkennen om Turkije terug te pakken vanwege kritiek op massamoorden Gaza

Volgens Israëlische media gaat Knesset-lid Itzik Shmuli van de Zionistische Unie een wetsvoorstel indienen om de Armeense kwestie aan te duiden als een genocide. Israël wil Turkije zo terugpakken vanwege de kritiek op de Israëlische massamoord op ongewapende Palestijnse demonstranten in Gaza deze week.

Advertentie

Op de Israëlische radio is volgens Middle East Monitor te horen dat het wetsvoorstel in de actualiteit is gekomen na de hernieuwde crisis met Turkije, nadat Israël deze week zo’n zestig vreedzame demonstranten vermoordde in Gaza en Turkije de Israëlische ambassadeur wegstuurde. Israël reageerde daarop door ook de Turkse ambassadeur en consul uit te wijzen.

Volgens het wetsvoorstel zou de Knesset, het Israëlisch parlement, de ‘genocide’ formeel erkennen en een speciale dag in het jaar aanwijzen om het te herdenken. Shmuli zegt dat het voorstel komt “Op het hoogtepunt van aanzetten tot haat door Turkije en president Erdogan”.

Het wetsvoorstel zet eventueel ook de weg open voor het erkennen van de Nakba als een genocide. De Nakba is het geforceerd uitdrijven van bijna een miljoen Palestijnen door joodse terreurbewegingen die later opgingen in de IDF, bij de oprichting van Israël.

Gespleten tong Frankrijk en Nederland inzake de Armeense kwestie

Fact Check Armenia – De Armeense Kwestie uitgelicht