Home Nieuws Israël verontwaardigd over veiligheidscontrole Israëlische ambassadeur bij vertrek uit Turkije

Israël verontwaardigd over veiligheidscontrole Israëlische ambassadeur bij vertrek uit Turkije

De uitgewezen Israëlische ambassadeur Eitan Na’eh heeft dinsdag een veiligheidscheck moeten ondergaan voordat hij het land kon verlaten. Israël reageert verontwaardigd op de volgens hen ‘ongepaste behandeling’.

Turkije heeft de Israëlische ambassadeur Eitan Na’eh dinsdag gevraagd om het land voor onbepaalde tijd te verlaten. De verklaring komt na de massamoord van Israëlische bezettingssoldaten op 60 ongewapende Palestijnen en provocatieve Tweets die verstuurd zijn over Palestijnse demonstranten door Na’eh.

Turkije riep de Turkse ambassadeur in Israël en Amerika al terug naar Ankara, gevolgd door Zuid-Afrika, die ook haar ambassadeur terugtrok uit Israël. Ierland riep de Israëlische ambassadeur op het matje.

Israëlische Staat heeft verontwaardigd gereageerd op de veiligheidscontrole van de diplomaat, die niets voorstelt in vergelijking met de vernederingen die moslims moeten ondergaan als ze op luchthaven Ben-Gurion aankomen. Israël noemt het een ongepaste behandeling en zegt de Turkse zaakgelastigde te vragen om tekst en uitleg te geven.

Terwijl wereldwijd kritiek op de Israëlische misdaden tegen de menselijkheid groeit en steeds meer landen Israël op het matje roepen, speelt in Turkije de vraag of de handelsakkoorden met Israël moeten worden opgeschort. Een gezamenlijke verklaring waarin de Israëlische staatsterreur wordt veroordeeld is niet ondertekend door de HDP, terwijl op hun beurt een voorstel van de HDP om alle banden met Israël te verbreken is afgewezen door MHP en de AK-Partij. Het cordon sanitaire van de HDP heeft te maken met het feit dat de HDP zich manifesteert als politieke tak van de PKK en weigert afstand te nemen van de terreurbeweging.