Home Nieuws Israël vermoordt negen Palestijnse kinderen te midden van etnische zuiveringen

Israël vermoordt negen Palestijnse kinderen te midden van etnische zuiveringen

Israël heeft volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid negen kinderen in Gaza vermoordt bij luchtaanvallen op het dichtbevolkte gebied. Een collectieve bestraffing die volgens internationale wetgeving neerkomt op een oorlogsmisdaad. In totaal zijn er twintig mensen om het leven gekomen bij de bombardementen. Westerse persagentschappen en woordvoerders van de EU en de VS draaien inmiddels overuren om de schuld van het oplaaiend geweld vooral niet bij Israël te leggen.

De bombardementen die Israël uitvoert in Gaza komen in navolging van het Israëlisch geweld in Oost Jeruzalem tegen moskeegangers in de Al Aqsa moskee waarbij honderden gewonden zijn gevallen. Ook voert Israël etnische zuiveringen uit in de Sheikh Jarrah wijk van Jeruzalem, waar het Palestijnen uit hun huizen verdrijft om ruimte te maken voor illegale joodse kolonisten. In de nasleep van één van die diefstallen vraagt één van de Palestijnen aan een joodse kolonist met een Amerikaans accent waarom hij haar huis steelt. Waarop hij antwoordt met “Als ik het niet steel, dan steelt iemand anders het wel“. De bizarre rechtvaardiging kon op sociale media op veel weerzin rekenen.

Advertentie

Hamas heeft Israël te midden van deze etnische zuiveringen en aanvallen op de Al Aqsa moskee uiteindelijk een ultimatum gegeven om de Al Aqsa moskee en de Sheikh Jarrah wijk te verlaten. Nadat het ultimatum verliep en Israël er geen gehoor aan gaf, werden er salvo’s met raketten vanuit Gaza afgevuurd op Jeruzalem. Daarbij raakte een enkeling gewond.

Jeruzalemdag

De op maandag geplande Jeruzalemdag-Mars, een jaarlijks terugkerende mars door extremistische joden die racistische leuzen zoals “Dood aan de Arabieren” scanderen en Palestijnen opjagen om de bezetting van Oost Jeruzalem te vieren, werd uiteindelijk afgeblazen nadat op aanraden van het Israëlisch leger en de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet een andere route werd voorgesteld. Dit mede door het verzet van de Palestijnen om de Al Aqsa moskee te beschermen tegen het Israëlisch bezettingsleger.

Honderden Palestijnen raakten gewond bij het beschermen van de Al Aqsa moskee, één van de heiligste plekken van de Islam. De mishandeling van Anadolu Agency fotojournalist Faiz Abu Rmeleh door Israëlische soldaten werd daarbij op beeld vastgelegd.

Duizenden joden dansen uitzinnig op de voorgrond. Op de achtergrond staat een boom in brand vlakbij de Al Aqsa moskee.

Misleiding

Over het gewelddadige optreden van het Israëlisch bezettingsleger en de etnische zuiveringen spreken westerse persagentschappen zoals Reuters, Deutsche Welle en het Franse propaganda-agentschap AFP en prestigieuze kranten zoals de New York Times steevast over “botsingen”, “huisuitzettingen” en zelfs van een “vastgoed-dispuut”, een term die één op één is overgenomen uit een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlandse kwaliteitsmedia spreken vooral van “confrontaties” en “botsingen”. Over de protesten tegen de etnische zuiveringen in de Sheikh Jarrah buurt van Jeruzalem produceerde de NOS de kop “Gewonden bij confrontaties tussen Israëlische politie en gelovigen bij moskee Jeruzalem“.

EU en VS houden zich koest over Israël

Woordvoerders van de EU en de VS wringen zich in allerlei bochten om de schuld van het oplaaiend geweld vooral niet bij Israël te leggen. EU-woordvoerder Peter Stano zegt in een verklaring dat het de raketaanvallen vanuit Gaza naar gebieden in Israël veroordeelt, maar zegt niets over de Israëlische bombardementen op de smalle dichtbevolkte kuststrook. Als de Amerikaanse woordvoerder voor de Joe Biden regering wordt gevraagd of hij de moord op Palestijnse kinderen veroordeelt en of Palestijnen recht op zelfverdediging hebben, hapert hij. Het komt uiteindelijk niet tot een veroordeling van de moord op Palestijnse kinderen, maar tot een hakkelende woordensalade waarin de VS het “recht op zelfverdediging van landen erkent”. De VS erkent Palestina formeel niet als land, dus heeft zoals Price op subtiele wijze impliceert geen recht op zelfverdediging.