Home Nieuws Israël verankert racisme en Apartheid in joodse natiestaat-wet

Israël verankert racisme en Apartheid in joodse natiestaat-wet

A scene from The Nations' Israel's New Racism: The Persecution of African Migrants in the Holy Land.

Het Israëlisch parlement heeft met 62 stemmen voor, 55 stemmen tegen en 2 onthoudingen het de facto racistische Apartheidskarakter van Israël voortaan verankert in de joodse natiestaat-wet.

De wet die aangenomen is door een krappe meerderheid van de Knesset, definieert het land als de “Natiestaat van het joodse volk”. Minderheden werden de facto al behandeld als tweederangsburgers, maar zullen dat voortaan ook bij wet zijn.

Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, noemt het aannemen van de wet een ‘Historisch moment in de geschiedenis van het zionisme en de staat Israël’. “Israël is de natiestaat van het joodse volk, die alle individuele rechten van al haar minderheden respecteert. Ik herhaal dat dit onze staat is. De joodse staat,” aldus Netanyahu.

Het Arabisch was tot vandaag één van de officiële talen van Israël, maar door het aannemen van de nieuwe wet, is alleen het Hebreeuws nog een officiële taal. Een klap in het gezicht van de Arabieren in Israël, die 20% van alle inwoners uitmaken.

Één van de parlementariërs die zich onthielden van de stemming is Benny Begin, de zoon van oud-premier en oud-leider van de terreurbeweging Irgun, Menachim Begin. Benny Begin, die lid is van de door zijn vader opgerichte Likud-partij, heeft zich onthouden van de stemming omdat Likud volgens hem afdrijft van mensenrechten.

Naast het vervallen van het Arabisch als officiële taal, kunnen joodse religieuze wetten voortaan als juridische referentiekaders beschouwd worden. Israël wordt door de wet ook beschouwd als het land van alle joden wereldwijd en alleen joden hebben het recht op zelfbeschikking in Israël. Ook beschouwt de wet Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Iets wat in strijd is met internationale verdragen, waar Israël zich, gesteund door het stilzwijgende westen, niets van aantrekt.

De joodse natiestaat-wet kan rekenen op kritiek van Turkije. “De wet die is aangenomen door de Knesset, waarin Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël wordt gezien, is van geen enkele waarde in de ogen van de internationale gemeenschap,” aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Turkije noemt het onacceptabel dat de bouw van illegale joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied, dat herhaaldelijk als illegaal is aangemerkt door de VN, wordt voortgezet.