Home Nieuws Israël schendt voor derde keer op rij wapenstilstand Gaza

Israël schendt voor derde keer op rij wapenstilstand Gaza

De Israëlische marine heeft op dinsdag in de vroege ochtend, vier Palestijnse vissers voor de kust van het noorden van de Gazastrook gearresteerd. Dat meldt Ma’an News Agency.

Advertentie

Israëlische kanonneerboten onderschepten een Palestijnse vissersboot in de buurt van Beit Lahiya en hebben vier vissers van de familie al-Sultan gearresteerd en meegenomen naar een onbekende locatie. Afgelopen woensdag, hebben de Israëlische strijdkrachten nog eens twee Palestijnse vissers vastgehouden in hetzelfde gebied.

Sinds de ondertekening van een wapenstilstand die een eind bracht aan de Israëlische verwoestingen in Gaza die 50 dagen duurde en op 26 augustus werd getekend, heeft de Israëlische marine ten minste 3 keer het vuur geopend op Palestijnse vissers onder het voorwendsel dat ze buiten de visserijzone voeren.

Afgelopen dinsdag, verklaarden enkele vissers tegenover Ma’an dat Israëlische troepen met machinegeweren op ze hadden gevuurd, terwijl ze ruim binnen de limiet van zes nautische mijlen van de kust af waren, vlakbij Rafah. Dit duidt op een overduidelijke overtreding van de wapenstilstand.

De getekende overeenkomst van 26 augustus bepaalde dat Israël onmiddellijk de visserijzone vanaf de Gaza-kust zou uitbreiden, waardoor vissers maximaal zes nautische mijlen vanaf de kust hun werk zouden kunnen doen en onder dit akkoord zou dit geleidelijk aan verder uitgebreid zou worden.

Onder de voorwaarden van de deal, is ook met Israël afgesproken om de belegering op de kustenclave te verlichten.

Voorafgaand aan de recente overeenkomst, hielden de Israëlische strijdkrachten vast aan een maximum van drie nautische mijlen voor alle Gaza vissers en werd het vuur geopend op vissers die verder afdwaalden van de kust, ondanks eerdere afspraken waarin de limiet om te vissen op 20 mijl stond.

De beperkingen hebben de visserijsector nagenoeg platgelegd en de lokale vissers verarmd.

Vorig artikelTurkse vrouw die haar verkrachter onthoofdde aangeklaagd voor brandstichting
Volgend artikelNederlandse gevangenissen gaan 300 topcriminelen uit Noorwegen huisvesten