Home Nieuws Israël-lobby CIDI wil geen omgekomen vluchtelingen herdenken bij Dodenherdenking

Israël-lobby CIDI wil geen omgekomen vluchtelingen herdenken bij Dodenherdenking

De pro-Israël lobbygroep Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil geen omgekomen vluchtelingen herdenken op 4 mei. Volgens de lobbygroep zou dat de Dodenherdenking verwateren.

Advertentie

Donderdag 4 mei worden op initiatief van Rikko Voorberg, ook bekend van Wij Gaan Ze Halen, drieduizend kruisen op het gras op het Rembrandtplein in Amsterdam gelegd om omgekomen vluchtelingen te herdenken.

Het CIDI wil nu aan burgemeester van der Laan vragen of de herdenking op het Rembrandtplein verboden kan worden. Initiatiefnemer Voorberg ging in gesprek met het CIDI, die de Nationale Dodenherdenking als iets exclusiefs wil behouden, en wil zijn herdenking niet op een andere dag organiseren. “Op 4 mei herdenken we dat we onze vrijheid niet gratis hebben gekregen. Ik vind dat we daarbij ook moeten beseffen dat er nog steeds mensen slachtoffer worden van onze vrijheid, bedoeld of onbedoeld,” zegt Voorberg.

Het CIDI reageert: “Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op een grote hoop wordt gegooid. Uiteindelijk is het dan voor niemand meer duidelijk waar het op 4 mei eigenlijk om gaat. Wie alles wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets.”

Voorberg zou het gek vinden als de burgemeester de herdenking wil verbieden en zegt “We roepen niet op tot actie of iets dergelijks. Deze herdenking is voor wie daar behoefte aan heeft en kan door anderen genegeerd worden.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt dat er andere dagen in het jaar zijn waarin aandacht wordt gevraagd voor dit “belangrijke internationale probleem”, zoals de Dag van de Rechten van de Mens en Internationale Dag van de Vluchteling.

Bron: NOS